BNR a făcut anunțul. Bancnota de 100 lei este cea mai falsificată

BNR a făcut anunțul. Bancnota de 100 lei este cea mai falsificată

Numai în anul 2020, falsurile de bancnote românești expertizate la Banca Națională a României (BNR) au totalizat 3.959 bucăți. În creștere cu 12,9% față de 2019, reiese din raportul anual al instituției bancare. Cea mai falsificată bancnotă a fost cea de 100 de lei.

„Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 100 lei, cu 3.154 bucăți (din care 334 bucăți capturate de poliție), urmată de bancnota de 50 lei, cu un număr de 388 de falsuri și bancnota de 10 lei, cu un număr de 247 falsuri”, se arată în respectivul document.

Din numărul total de bancnote false, 661 au fost capturate de poliție în cursul unor acțiuni specifice, înainte de a fi puse în circulație, iar 3.298 falsuri au fost depistate în circulație (cu 3,4 la sută mai puține decât în anul 2019).

Numărul de falsuri la 1 milion de bancnote autentice în circulație a fost de 2,3 bucăți, față de 2,1 bucăți în anul 2019.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fals aproape imposibil de identificat

DIICOT a destructurat în vara anului trecut o rețea de falsificatori de bancnote de 100 lei. Falsurile era foarte bine făcute, bancnotele având toate măsurile de siguranță.

În primăvara anului 2014, trei persoane au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori și înșelăciune, grup ce își desfășoară activitatea și în prezent și față de care a fost documentată activitatea de falsificare a unui număr de 17065 bancnote de 100 lei, prejudiciul în cauză ridicându-se la aproximativ 1706500 lei, spun procurorii.

Liderul grupului infracțional avea rolul de a îi coordona pe ceilalți membri, fiind implicat în procurarea/deținerea de materiale și instrumente necesare falsificării, în falsificarea de monede și punerea acestora în circulație, inducând astfel în eroare mai multe persoane.

În urma cercetărilor, s-a constatat faptul că, într-un interval relativ scurt de timp, liderul grupului a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume.

Procurorii și polițiștii au monitorizat modul în care erau plasați banii. „Ca urmare a calității superioare a reproducerii, fiind realizate pe suport de polimer și având imitate toate elementele de siguranță destinate publicului (inclusiv microperforațiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care își schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultravioletă), fals aproape imposibil de identificat de către persoanele care intră în posesia acestora, din acest motiv a fost denumit generic - Super Leu”, au transmis, la vremea respectivă, autoritățile.