Bulgaria, dependentă de banii din străinătate. Emigranții au trimis în 2023 peste 1.32 milioane de euro

Bulgaria, dependentă de banii din străinătate. Emigranții au trimis în 2023 peste 1.32 milioane de euro Bulgaria. Sursa foto: Dreamstime

Bulgaria depinde de banii pe care îi trimit muncitorii din străinătate. Astfel, în fiecare lună din 2023, în medie, peste 100 de milioane de euro au intrat în consum din exterior. În total, la nivelul anului trecut, în economia bulgară au intrat peste 1.32 miliarde de euro, bani trimiși de emigranți.

Bulgarii care lucrează în străinătate au trimis rudelor din Bulgaria o sumă record de 1,32 miliarde de euro, în anul 2023. Asta arată statisticile Băncii Naționale a Bulgariei (BNB). Astfel, în fiecare lună, în medie, peste 100 de milioane de euro au intrat în consum din exterior.

Comparația cu 2022 arată o creștere de 25%, iar totalul este mai mare decât înainte de pandemie, când lucrătorii bulgari din străinătate au trimis 1,2 miliarde de euro. În 2020 însă, din cauza închiderii economiilor, aceste sume s-au prăbușit la 400 de milioane de euro, iar în 2021 la simbolica sumă de 161,5 milioane de euro.

Bulgaria a încasat 1,32 miliarde de euro de la cetățenii din străinătate

În mod tradițional, banii de la bulgarii care au lucrat în străinătate înainte de pandemie oscilau în jurul sumei de 1 miliard de euro pe an, adică mai puțin de 100 de milioane pe lună. Acești bani erau practic comparabili cu investițiile străine directe în Bulgaria. Pentru 2023, însă, se așteaptă ca această tendință să se inverseze, deoarece investițiile vor depăși 3,3 miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sumele venite din afară, pentru fiecare din acești ani, sunt de fapt mai mari, întrucât statisticile oficiale ale Băncii Centrale acoperă doar transferurile de peste 2.500 de euro, fiind vorba de cele trimise printr-o bancă, firmă fintech sau prin companii de transfer de bani.

Nu se au în vedere aici banii în numerar și transferurile de sub 2.500 de euro. Potrivit unor experți, aproximativ 25% din banii emigranților care au intrat în circulație în Bulgaria nu sunt contabilizați pentru că sunt transportați personal.

Bulgaria

Emigranții au trimis în Bulgaria peste 1,32 de miliarde de euro Sursa foto: Dreamstime.com

Statisticile BNB acoperă doar sumele peste 2.500 de euro

Nu au existat schimbări semnificative în geografia transferurilor de ani de zile. Potrivit datelor Băncii Naționale a Bulgariei, cei mai mulți bani vin din Germania - aproximativ 230 de milioane de euro. Urmează SUA (209 milioane), Spania (114 milioane), Anglia (109 milioane) și Grecia (71 milioane).

Inflația crește transferurile de la cei care lucrează în străinătate către rudele lor din Bulgaria. Pe de o parte, din cauza acesteia, există o creștere a veniturilor oamenilor care lucrează, pe de altă parte, pentru a compensa viața mai scumpă, oamenii trimit sume mai mari rudelor de acasă.

Aproximativ 2 milioane de gospodării se bazează pe banii emigranților. Specialiștii în finanțe arată că sumele medii lunare pentru o familie variază între 500 și 600 de leva. Pentru anul 2022, de exemplu, sunt de 570 de leva, iar anul trecut au crescut la 610 de leva, potrivit portalului 24casha.bg.

Peste 2 milioane de familii din Bulgaria se bazează pe banii emigranților

Peste 2 milioane de familii din Bulgaria se bazează pe banii emigranților; sursă foto: Photo 189138874 © Valio84sl | Dreamstime.com

Două milioane de famiilii din Bulgaria se bazează pe banii emigranților

Acești bani concurează cu împrumuturile rapide, fiind folosiți în principal pentru achitarea facturilor din gospodărie, pentru reparații, cheltuieli cu alimentele. Unele gospodării le folosesc pentru a rambursa ratele împrumutului. Conform datelor Băncii Centrale, la sfârșitul anului 2023, împrumuturile rapide au ajuns deja la 5,524 miliarde de leva. Au crescut cu peste 1 miliard de leva într-un an.

Potrivit Eurostat, țările est-europene sunt printre cele mai dependente de banii emigranților, dacă se calculează ca pondere din Produsul Intern Brut. Pentru Bulgaria, este vorba de puțin peste 2% din PIB, ceea ce plasează țara pe locul șase în UE.

Cu toate acestea, există țări în care ponderea este mult mai mare. Croația este deținătorul recordului cu peste 7% din PIB, iar Letonia, România, Luxemburg și Belgia sunt pe aproape, dar mai sus decât nivelul Bulgariei. În medie, în UE, banii emigranților reprezintă 0,8% din PIB.