Bulgargaz, pierdere de 100 de milioane de leva pe fondul crizei din Ucraina

Bulgargaz, pierdere de 100 de milioane de leva pe fondul crizei din Ucraina Gaze naturale / Sursa foto: Dreamstime.com

Compania Bulgargaz a raportat o schimbare bruscă a sumelor de care dispune, în doar un an, din cauza crizei gazelor generată de războiul din Ucraina.

Pierderile Bulgargaz ar putea ajunge la 130 de milioane de leva

Pentru primul trimestru al anului 2024, compania a înregistrat o pierdere de 100,8 milioane de leva (peste 50 de milioane de euro), pe fondul unui profit de 111,8 milioane de leva pentru aceeași perioadă a anului trecut.

Acest lucru reiese din raportul financiar al companiei pentru primele trei luni ale anului. Mai mult, situația este și mai alarmantă, deoarece conform raportului anual al Bulgargaz pentru 2023, compania are o pierdere de 52 milioane de leva, ceea ce înseamnă că, odată cu acumularea sumelor, pierderea companiei se apropie deja de 130 milioane de leva (peste 65 de milioane de euro).

Rezultatul înrăutăţit se datorează în principal faptului că această companie producea gaze naturale ce au fost pompate în depozitul de la Ciren în 2022, la prețuri mult mai mari decât prețurile actuale de pe piață. Un alt factor este însă și capacitatea nefolosită în temeiul acordului scandalos cu compania turcă Botas, pentru care plătește.

Ne puteți urmări și pe Google News

Diferențe de preț în defavoarea Bulgargaz

Vânzarea gazului de la Ciren s-a făcut la prețurile actuale de pe piață, în primul trimestru al anului 2024, reiese din raportul companiei. Motivul principal pentru prețul extrem de mare al gazului în urmă cu doi ani a fost războiul din Ucraina și suspendarea livrărilor Gazprom.

Indicele celui mai mare și mai lichid hub de gaze din Europa, olandezul Title Transfer Facility (TTF), care singur reprezintă aproape 90% din volumul total de tranzacționare cu gaz, a atins un nivel record de 346 euro/MWh în august 2022.

Şi în Bulgaria, preţul a atins niveluri record, întrucât cea mai mare valoare a gazelor aprobată de Comisia de Reglementare în Energie şi Apă pentru Bulgargaz, de 353,21 leva/MWh, a fost pentru septembrie 2022. Spre comparație, prețul pentru august 2024 este de așteptat să fie de 61,44 leva/MWh (fără preţuri pentru acces, transport, accize și TVA), iar în primele luni ale anului a fost chiar mai mic.

Banii vor veni...

Cu toate acestea, Bulgargaz se așteaptă să primească înapoi o parte din banii din cadrul așa-numitului Program de acordare a compensațiilor pentru întreprinderile care au pompat gaze la Ciren în perioada 1.5.2022 - 11.10.2022. Acesta a fost mai întâi aprobat de Consiliul de Miniștri, iar ulterior trimis la Bruxelles, unde, la începutul lunii iulie, au aprobat un sprijin în valoare totală de peste 270 milioane de leva pentru companiile (dintre care una este tocmai Bulgargaz) care pompau gaz scump.

Pe această linie, Bulgargaz așteaptă să primească cel mai mult dintre toate celelalte companii - aproximativ 154 milioane de leva, deoarece stochează și cele mai mari cantități la Ciren. Din câte se pare, așteptările companiei nu mai sunt atât de mari; în luna octombrie a acestui an Bulgargaz se aștepta să primească „nu mai puțin de 265 milioane de leva”.

Odată cu profitul, scade drastic și suma totală a veniturilor companiei, ceea ce se datorează atât scăderii prețului gazelor naturale, cât și consumului redus cu 25% față de anul precedent. De exemplu, veniturile din vânzarea de gaze naturale sunt de doar 425 milioane de leva față de suma impresionantă de 1 miliard de leva cu un an mai devreme. Iar cea mai mare scădere, de 80%, a fost înregistrată de sectorul Chimie, urmat de Sticlă și Porțelan -20% și Companii de distribuție - 16%.

gaze naturale

Sursa foto: Alpar Benedek | Dreamstime.com

Vor fi salarii

S-a înregistrat și o scădere a cheltuielilor - pentru primul trimestru acestea s-au ridicat la aproape 533 milioane de leva, fiind de 983 milioane de leva pentru aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce reprezintă o scădere de 46%. Aici intră costul gazelor naturale vândute, cheltuielile de amortizare, cele pentru materiale, pentru servicii externe etc. Interesant este însă faptul că şi costurile pentru salarii cresc cu peste 20%.

Astfel, în primul trimestru al anului 2024, acestea sunt de 1,1 milioane de leva pe fondul a 914.000 de leva cu un an mai devreme. Una dintre posibilele explicații este că în ultimul an au mai fost angajate patru persoane în companie, astfel că numărul total de persoane care lucrează la Bulgargaz în primul trimestru a fost de 56 de angajaţi.

Mai există și un alt aspect - la sfârșitul lunii martie cheltuielile pentru așa-numitele serviciile externe ale companiei au crescut cu 598%, ceea ce este enorm, ajungând la 68 milioane de leva. Acest lucru se datorează în principal costurilor mai mari pentru capacitatea de transport neutilizată. Suma cheltuielilor include capacitatea nefolosită de la compania turcă Botas, ICGB, Desfa.

În luna mai, în încercarea de a optimiza costurile pentru capacitatea de rezervare în temeiul acordului scandalos cu turcii, statul a decis să propună capacitățile rezervate de transport altor comercianți, fie printr-o licitație, fie ca societatea însăși să efectueze livrarea de gaze în beneficiul lor. Conform acordului cu Botas, Bulgaria plătește 36.000 de leva pe oră, chiar și atunci când nu folosește nimic.

Valoarea totală a pasivelor Bulgargaz atât în ​​primul trimestru al anului 2024, cât și în aceeași perioadă a anului trecut, rămâne aproape constantă - aproximativ 1,8 miliarde de leva, mai arată raportul financiar al companiei.

Gazprom este aici

Este de remarcat şi un alt lucru - se dovedește că în primul trimestru Bulgargaz a înregistrat o scădere de 41% a importului de gaz lichefiat. Nu există o explicație detaliată a motivului pentru care a fost necesar acest lucru, dar se menționează că, în momentul de faţă, Bulgargaz nu are un contract pe termen lung pentru furnizarea de gaz lichefiat și face livrări prin anunțarea de licitații pentru livrare de mărfuri spot.

În același timp, pe piața locală sunt prezente companii precum SOCAR și altele, care cumpără gaze de origine rusă, ceea ce duce la creșterea concurenței pe piața bulgară, pe fondul presiunii pentru livrare de gaz nerusesc către Bulgargaz, care a un efect discriminatoriu pe piaţă.

Raportul mai precizează că toate țările vecine Bulgariei, cu excepția României, care are propria extracție pentru consum propriu, continuă să furnizeze gaze naturale în baza contractelor pe termen lung cu Gazprom la un preț sub prețul pieței. Mai mult, acestea au posibilitatea de a efectua tranzacții pe piața bulgară, precum și de a vinde o parte din aceste cantități hub-ului de gaze Balkan, la prețuri semnificativ mai mici decât cele ale indicilor bursieri europeni, ori de a livra direct cantități clienților Bulgargaz.

(Articol de Rumiana Gocheva, Capital.bg; Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMANIA)

Revista presei