Bugetul de stat, un creditor mai indulgent

Bugetul de stat, un creditor mai indulgent

Conform unui proiect, companiile vor avea condiţii mai bune pentru eşalonarea datoriilor la buget, după ce statul va renunţa la garanţiile cerute.

Condiţiile de eşalonare la plată a datoriilor restante către bugete ar urma să devină mai relaxate. Con stituirea de garanţii va fi eliminată în unele cazuri, dobânzile vor fi mai mici decât cele actuale, iar perioada va creşte până la cinci ani faţă de şase luni, în prezent.

Proiectul, elaborat de Ministerul Finanţelor, este o variantă mult îmbunătăţită în favoarea companiilor faţă de cea aflată în vigoare. Ministerul Finanţelor vrea să devină un creditor mai permisiv. Motivul: volumul arieratelor fiscale executabile a crescut cu 32% în 2009 faţă de 2008 şi cu 20% în 2010 faţă de 2009.

"Scopul urmărit printr-o astfel de propunere legislativă este, pe de o parte, depăşirea de către contribuabili a dificultăţilor generate de lipsa disponi bilităţilor băneşti şi, pe de altă parte, prevenirea formării de noi datorii din partea acestora, asigurându-se în acelaşi timp că statul se comportă ca un creditor prudent în ceea ce priveşte încasarea veniturilor la bugetul general consolidat“, explică Finanţele, în nota de fundamentare.

Un proiect încă ambiguu

Forma actuală a proiectului nu poate fi pusă în practică fără norme care să clarifice înţelesul unor termeni. De exemplu, proiectul îi vizează pe cei care se află "în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilităţi băneşti, conform criteriilor economico-financiare“.

Sorin Istrate, managing partner Contexpert, spune că, atâta timp cât "nu ştim ce fel de indicatori economicofinanciari vor fi luaţi în considerare pentru determinarea stării de dificultate, nu ştim dacă aceste criterii sunt obiective sau pot lăsa loc de interpretări şi nici ce contribuabili ar putea să se încadreze“.

"Eşalonarea datoriilor ar putea fi aplicată abuziv de unii contribuabili, în detrimentul celor care achită datoriile la stat.", SORIN ISTRATE, managing partner Contexpert

Ne puteți urmări și pe Google News