Bugetul de stat 2021. Care este cheia relansării economiei românești
- Maria Dima
- 22 februarie 2021, 12:58
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) salută propunerile de redresare economică cuprinse în Bugetul de Stat 2021, prezentate de către Guvernul de la București, și consideră că implementarea cât mai rapidă a acestora este singura soluție viabilă pentru realizarea unei reforme reale în societatea românească, la toate nivelurile.
CCIR consideră că alocarea unor sume foarte importante la capitolul investiții, sume care în următorii ani ar urma să-și dubleze valoarea, reprezintă cheia relansării economice și, în același timp, un act responsabilitate din partea Guvernului României. Astfel, pentru anul 2021, investițiile sunt estimate la 5,50% din PIB, mai mari cu 8,3 miliarde lei, față de anul anterior. Din totalul investițiilor, 32,1 miliarde de lei vor fi din fonduri europene, iar 29,3 miliarde lei din fonduri naționale.
“De fiecare data, când ni s-a oferit ocazia, noi, cei de la CCIR am ridicat problema alocării de către guvernele existente la acea dată a unor sume foarte mici pentru investiții. Totodată, am atras atenția asupra importanței atragerii de fonduri europene. Din punctul nostru de vedere, rezolvarea acestor două probleme reprezintă unica soluție de redresare pe termen mediu și lung a economiei românești. De asemenea, mediul de afaceri consideră că acestea sunt prioritățile. Astfel, ne bucură faptul că pentru prima oară după foarte mult timp, Guvernul României pune pe masă un proiect de buget atât de ambițios, în care sumele alocate pentru investiții sunt fără precedent”, consideră președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.
Bugetul de stat 2021. Care este cheia relansării economiei românești
CCIR, ca mediator direct între decidentul politic și mediul de afaceri, a semnalat în repetate rânduri concurența neloială a sectorului de stat, în dauna evidentă a celui privat, concurență manifestată pe mai multe paliere economice și sociale. Faptul că Bugetul de Stat 2021 are la bază principiul consolidării prin limitarea cheltuitelor directe, va face ca, în viitor, discrepanța dintre cele două sectoare să se reducă, iar lucrurile să reintre în normal.
„Limitarea cheltuielilor bugetare reprezintă un act de curaj din partea Guvernului României și, totodată, un act necesar pentru a putea vorbi în viitor de un mediu de afaceri privat puternic. De foarte multe ori, companiile românești au avut mai mult de luptat cu concurența făcută de sectorul de stat, decât cu cea din propriul domeniu de activitate. Să ne amintim numai de migrarea personalului din sectorul privat, în cel de stat, odată cu creșterea nejustificativă a salariilor bugetarilor, a adăugat Mihai Daraban.