Participanţii la expoziţia Floris 2010 au putut vedea bufniţele mecanice, care alungă rozătoarele şi dăunătorii din grădini. Cel mai scump model costă 865 de lei.
Timişorenii s-au înghesuit ieri la expoziţia Floris 2010, ce va fi deschisă până duminică la mallul din oraş. Vedeta expoziţiei e colecţia de bufniţe şi cucuvele mecanice, care pun pe fugă ciorile, graurii şi rozătoarele.
Sperie dăunătorii
Bufniţele „tehnologice” sunt de diverse tipuri. Cel mai mare model, de aproximativ 60 de centimetri înălţime, e bufniţa cu aripi rotative. Acestea se pornesc din telecomandă, pot fi activate şi de la o distanţă de 30 de metri, scot un zgomot ciudat şi sperie garantat şoarecii şi păsările dăunătoare, după cum susţin reprezentanţii firmei care le comercializează.
„Această pasăre de pradă este foarte eficientă împotriva rozătoarelor şi a păsărilor dăunătoare. Se poate folosi şi ca sperietoare de păsări. Le alungă din grădini, din livezi sau din viţa- de-vie. Eu am montat una similară acasă, lucru pentru care vecinii îmi mulţumesc, pentru că i-am scăpat şi pe ei de dăunători”, susţine Iosif Benyovszki, reprezentantul de vânzări al firmei care importă bufniţele mecanice.
„În plus, arată estetic”
Aduse din Italia, bufniţele funcţionează cu un motor electric, activat de o baterie reîncărcabilă. Prevăzute cu telecomandă, bufniţele-minune pot fi programate să dea din aripi intermitent, timp de câte 20 de secunde şi cu pauze de patru minute sau poate fi lăsată să bată din aripi încontinuu, timp de 30 de ore.
„Când văd bufniţa, păsările dăunătoare se sperie şi se retrag imediat. Astfel de bufniţe se folosesc pe scară largă în SUA, numai noi suntem la început. În plus, arată estetic”, mai spune Iosif Benyovszki. Autonomie de 30 de ore
Bufniţa mecanică e făcută dintr-un plastic care imită foarte bine penajul păsărilor vii, are o garanţie de 5 ani şi rezistă la orice fel de intemperii - de la ploaie torenţială la caniculă, îngheţ sau vânt.
- Pasărea costă 865 de lei, dar există şi variante mai ieftine - soiul buhă americană sau buhă eurasiatică, sau chiar şoimi călători şi cucuvele, ale căror preţuri variază între 31 şi 143 de lei.
„Nu ştiu cât sunt de eficiente animalele-sperietoare, eu nu leam verificat în teren. Dacă alţii au verificat şi sunt convinşi că sunt rezultate, nu contest”, a declarat Tiberiu Lelescu, şeful Direcţiei Agricole Timiş.
- La expoziţia ce se întinde pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi participă 30 de firme din ţară şi din Ungaria. Târgul e deschis până duminică, de la 10.00 la 22.00, iar accesul este gratuit.