Budapesta revine la sentimente mai bune. Concesia pe care este dispusă să o facă Ucrainei

Cereale. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ungaria propne rute de transport, pe teritoriul său, pentru exporturile de cereale din Ucraina. Inițiativa vine în contextul în care guvernul condus de Viktor Orban este din ce în ce mai izolat în Europa din cauza apropierii de Moscova.

Ungaria s-a oferit să permită trecerea cerealelor ucrainene prin teritoriul său, ca rută alternativă la cele blocate de forțele navale rusești în Marea Neagră. Guvernul de la Budapesta, care este din ce în ce mai izolată în Europa din cauza apropierii de Rusia, dă impresia că încearcă să se detașeze de regimul Putin. Astfel, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că propunerea ungară vine în contextul perturbării rutelor de export prin Marea Neagră ca urmare a invaziei rusești, transmite Reuters. Mai mujlt Budapesta este dispusă să ofere și capacităţi de transport pentru cerealele din Ucraina.

„Mai mult, am oferit să permitem trecerea pe teritoriul Ungariei, pentru a facilita tranzitul oricăror livrări de alimente destinate diverselor părţi ale lumii din Ucraina, în special către Africa de Nord şi Orientul Mijlociu”, a spus Szijjarto.

Oficialul ungar a făcut această propunere la o reuniune a miniştrilor europeni ai Afacerilor Externe, fără a da alte detalii cu privire la cantitatea de cereale pe care Ucraina o va putea exporta via Ungaria. El a adăugat, însă, că două centre logistice de la graniţa de est a Ungariei ar putea fi folosite pentru tranzitul de cereale ucrainene.

„Deci în cazul oricărui tip de cereale sau a altor produse care ar urma să fie exportate din Ucraina spre Orientul Mijlociu şi Africa de Nord via Ungaria, acest lucru ar putea să se întâmple foarte rapid. Accesul pe calea ferată spre porturile din Europa de Sud-Est este rapid din Ungaria”, a mai spus

sursa foto. EVZ

Ucraina este un mare cultivator de cereale

Ucraina care este un mare cultivator de cereale şi oleaginoase și-a redus exporturile semnificativ după invazia declanșată de Rusia, la 24 februarie. Din cauza blocadei instituite navele militare rusești, asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, autorităţile de la Kiev caută alte rute de transport. Se încearcă redirecționarea exporturile de cereale pe calea ferată, rutieră şi fluvială.

Pe de altă parte, scăderea producţiei şi exporturilor de cereale ale Ucrainei a provocat temeri cu privire la o criză alimentară mondială. Sancţiunile occidentale impuse Rusiei, ca și blocarea exporturilor de cereale ucrainene au dus la creşterea explozivă a preţurilor produse alimentare, îngrăşăminte şi energie.