Bucureşti, capitala produselor tradiţionale

Bucureşti, capitala produselor tradiţionale

Sarmale, pâine caldă la test, pastramă, caltaboşi, tobă, legume, brânzeturi, delicatese din curcan, zacuscă, săpun bio, produse de artizanat şi muzică populară autentică. Acestea sunt câteva dintre atracţiile cu care producători tradiţionali din toată ţara îşi aşteaptă clienţii la cea de-a XV-a ediţie a "Târgului naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale", obţinute în ferme şi gospodării ţărăneşti.

Intrarea la târgul care se ţine  de astăzi şi până duminică la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice ''Gheorghe  Ionescu-Sişeşti'' este liberă.

Toamna, în apropiere de răvăşitul oilor, ciobanii pregătesc pastrama. Din Lăpuşel, Maramureş, Ion Tătăran vine cu pastramă de oaie, caltaboşi şi tobă, iar, pentru a încheia masa tot cu o bunătate, a pus în desagă şi nişte cornuleţe cu magiun şi nucă pisată. Cătălin Condriuc a venit la târg din Botoşani cu pastramă din piept de curcan, din  piept de raţă, cârnaţi din carne curcan, mezeluri diverse din carne de pasăre, dar şi de porc. Zacuscă cu ciuperci şi peşte, la pachet cu brânză proaspătă

Pe lângă produsele din carne, bucureştenii vor putea degusta şi brânză proaspătă din lapte de capră, iaurt şi prăjituri preparate cu iaurt din lapte de capră, dar şi o gamă diversificată de zacuscă, simplă sau cu ciuperci şi peşte.

Pentru cei care doresc să o pregătească singuri, dar şi pentru cei care îşi pregătesc cămara de toamnă cu murături, familia Vasile din Scărişoara, judeţul Olt, va aduce multe legume, proaspăt culese. De asemenea, familia Vasile va coace pe foc de lemne pâine la test.

Din Vâlcea, familia Conecini a adus suc de mere. Acum au venit pentru prima dată la un târg în Capitală, să le prezinte şi bucureştenilor cum fac ei sucul de mere, urmând o tradiţie veche de câteva sute de ani. Sucul lor este obţinut prin stoarcerea şi tocarea merelor şi nu conţine zahăr sau alţi conservanţi.

''Aroma specifică este păstrată în totalitate datorită faptului că merele sunt proaspăt recoltate înainte de prepararea sucului. Nu sunt aplicate sucului procedee de limpezire, deoarece s-a descoperit recent că sucul de mere tulbure are o concentraţie de polifenoli de patru ori mai mare comparativ cu sucul limpede. Polifenolii se regăsesc şi în ciocolata neagră sau în  vinul roşu şi au proprietăţi antioxidante. Sucul tulbure are pe lângă aceste beneficii pentru sănătate şi un gust mai bun şi o consistenţă crescută, lucru foarte important pentru consumatori'', spune Andra Conecini.

''Udătură'' pe alese

Alături de sucul de mere, clienţii se vor putea delecta şi cu o gamă diversă de siropuri natural, precum cel de cătină cu miere, produse de Cristiana Constantin, din Prahova.

Ca să stingă arşiţa de la pastramă sau murături, bucureştenii pot degusta ţuica de prune produsă de familia Buzdugan din comuna Morăreşti, judeţul Argeş, sau vinuri Pinot noir, Cabernet Sauvignon, Fetească neagră,  Merlot, Sauvignon, Pinot gris, Fetească albă, Fetească regală, Riesling, precum şi vinuri ecologice.

Ca să meargă bine vinul alb, bucureştenii îl pot servi alături de păstrăv prăjit, afumat sau marinat, adus din Palanca, judeţul Bacău. Mihai şi Ionela Păliştean au mai venit la târg şi cu pâine cu cartof făcută pe  vatră, siropuri şi dulceaţă făcută în casă.

Cui îi e poftă de sarmale, trebuie să treacă pe la taraba Rodicăi Ţiplea, care a venit din Maramureş şi cu prăjituri şi tradiţionala placintă cu urdă. Moldovenii din Suceava au adus gustosul Cozonac Bujor, iar din Medgidia vin produsele tradiţionale tătăreşti - Suberek, Pide şi  Baclava- realizate de Lucia Irescu.

De la târg nu vor lipsi nici producătorii de miere de albine, nici Doina şi Marius Bratu, producători de săpun natural handmade fabricat exclusiv din ingrediente naturale (gălbenele, muşeţel, salvie, mentă, urzică şi cătina, uleiurii vegetale de măsline, palmier, cocos, floarea soarelui, sâmburi de struguri).

Ne puteți urmări și pe Google News