Bucureștenii, sub asaltul căpușelor și al țânțarilor. Consilierii generali ne pun în pericol, ca să-i protejeze pe proprietarii de terenuri
- Antoaneta Etves
- 12 iunie 2014, 00:00
În timp ce se înregistrează tot mai multe cazuri de oameni mușcați de căpușe, iar țânțarii au împânzit parcurile, aleșii generali nu aprobă eradicarea insectelor.
De aproape patru ani, edilii Capitalei promit că organizează licitație publică pentru a angaja o firmă de deratizare și dezinsecție, mai ales că documentul pe baza căruia deratizează societatea 3D România a expirat încă din februarie 2010. Nici acum, când țântarii și căpușele s-au înmulțit din cauza ploilor, consilierii generali nu se grăbesc să aprobe hârtiile pe baza cărora se poate întocmi caietul de licitații și să se demareze achiziția publică.
Protecție politică împotriva amenzilor
Astfel, deși primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a cerut aprobarea „Strategiei de dezvoltare și funcționare a serviciului public de salubrizare” de cinci ori în ultimele aproximativ două luni, aleșii generali nu au votat-o și nu au prezentat niciun motiv pentru care nu dau undă verde organizării licitației. În tot acest timp, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș” spun că s-au înmulțit cazurile de înțepături de căpușă, înregistrându- se aproximativ 25 pe zi.
Surse din Consiliul General au dezvăluit, pentru EVZ, că aleșii generali nu ar fi votat „Strategia de deratizare” pentru că aceasta prevede amenzi mari pentru proprietarii de terenuri care le lasă în paragină și nu aplică tratamente pentru combaterea căpușelor și a tânțarilor, dar și pentru edilii de sector care nu se ocupă cum trebuie de salubrizare.
Astfel, proiectul de hotărâre prevede sancțiuni între 2.000 și 4.000 de lei pentru administratorii, deținătorii sau proprietarii lacurilor care nu vor lua măsuri pentru salubrizarea și îndepărtarea vegetației spontane de pe malurile lacurilor, dar și pentru cei care dețin un teren sau un spațiu verde de utilitate publică și nu se ocupă de salubrizare și de efectuarea tratamentelor pentru combaterea căpușelor.
Totodată, pentru primăriile de sector sunt prevăzute amenzi între 200 și 1.000 de lei, dacă reprezentanții acestora nu iau măsuri împotriva persoanelor care depozitează necontrolat deșeuri. De asemenea, efectuarea de prestații cu agenți neautorizați va putea fi sancționată cu sume între 150 și 250 de lei - pentru persoanele fizice, 250-500 de lei - pentru asociații de locatari/proprietari și între 500 și 1.000 de lei - pentru agenți economici, conform aceluiași proiect.
Zeci de milioane de euro pe stropiri
În februarie 2010, „Evenimentul zilei” a dezvăluit faptul că a expirat contractul privind deratizarea și dezinsecția Capitalei, iar viceprimarul de la acea vreme, Victor Iovici, a semnat prelungirea acestuia - printr-un act adițional considerat ilegal de ANRMAP.
La scurt timp, edilii Capitalei au anunțat că vor organiza o licitație publică pentru contractarea serviciilor de deratizare și de dezinsecție. Nici sumele exacte încasate de 3 D România nu se știu. Astfel, în 2010, reprezentantul societății 3D România- Andrei Leca, firmă care deține monopolul stropirilor de aproape 18 ani, a declarat, pentru EVZ, că societatea ar fi încasat 42 de milioane de euro în 14 ani.
Acum, suma totală se ridică la aproximativ 44-45 de milioane de euro. Potrivit acestuia, banii au fost virați, până în 2010, în conturile firmei, pe baza facturilor „tăiate” Municipalității. Pe de altă parte, contractele încheiate între societate și Primăria Capitalei, și completate cu acte adiționale în perioada 1996-2010, arată că în conturile firmei ar fi fost virați doar 32,2 milioane de euro.