Ce spun bucureştenii despre referendumul din 26 iunie

Ce spun bucureştenii despre referendumul din 26 iunie

Consilierii au decis ieri data referendumului pentru Legea Capitalei. În loc de şapte întrebări, câte se anunţaseră iniţial, vor fi însă doar două.

Vă doriţi o capitală cu şapte administraţii, controlată de 217 consilieri aleşi pe liste de partid?" şi "Vă doriţi ca şi consilierii generali să fie aleşi uninominal, asemeni primarilor de sector?". Acestea sunt cele două întrebări la care bucureştenii sunt invitaţi să răspundă la sfârşitul lunii iunie. La nivelul Capitalei vor exista 1.222 secţii de votare.

Propunerile au venit din partea consilierilor PDL, care au avut câştig de cauză în faţa întrebărilor venite de la PSD. Au votat pentru această variantă 26 de consilieri, alţi 21 au fost împotrivă, iar trei s-au abţinut.

Din partea opoziţiei (PSD) propunerile de întrebări au fost: "Vă doriţi desfiinţarea funcţiei de primar de sector?" şi "Vă doriţi ca şi consilierii generali să fie aleşi uninominal?". Doar 12% dintre bucureşteni, interesaţi să vină la vot

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă au considerat scrutinul inutil şi costisitor, iar preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu este nevoie de realizarea unui referendum în Bucureşti şi că Parlamentul este cel care decide dacă se desfiinţează sectoarele Capitalei, aleşii PDL din Consiliul General au votat organizarea lui.

"Deşi referendumul nu va influenţa decizia Parlamentului în ceea ce priveşte Legea Capitalei, vom susţine organizarea scrutinului care va costa 2,3 milioane de euro", a spus conslierul Călin Murg.

Pe de altă parte, liderul PNL Bucureşti, primarul sectorului 1 Andrei Chiliman, a afirmat că se află în posesia unui document trimis de PDL Bucureşti către MAI, ca bază de lucru pentru Legea Capitalei, ceea ce reprezintă dovada că se pregăteşte angajarea răspunderii Guvernului pe actul normativ.

Viceprimarul PDL Mircea Raicu a admis că varianta adoptării Legii Capitalei prin angajarea răspunderii Guvernului este posibilă, în condiţiile în care bucureştenii nu vor fi interesaţi de referendum."Da, ar fi posibil ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea pe Legea Capitalei. În prezent, cetăţenii din Bucureşti nu sunt informaţi asupra conţinutului Legii. Din ultimele studii pe care le-am văzut, numai 12% par interesaţi de referendum", a declarat viceprimarul Capitalei Mircea Raicu.

Ce spun locuitorii Capitalei despre întrebări

Bucureştenii merg în general "la ghici" atunci când sunt puşi să răspundă la cele două întrebări care au fost stabilite pentru referendumul pentru Legea Capitalei. Fie încurcă numărul administraţiilor cu cel al consilierilor, fie confundă consilierii generali cu primarii de sector.

O parte dintre ei cred că întrebările sună prea tehnic şi mai degrabă se scuză că nu sunt prea familiarizaţi cu limbajul administrativ.

La întrebarea "Vreţi o capitală cu şapte administraţii controlate de 217 consilieri?", răspunsul unei bureştence este concludent: "Da, aşa e cel mai bine, cu şase primării de sector". În general, tinerii au recunoscut că cei cu o pregătire mai slabă pot fi uşor derutaţi de întrebări şi pot da răspunsuri în defavoarea lor.

Urmăriţi aici mai multe reacţii din partea bucureştenilor, referitor la întrebările la care vor răspunde pe 26 iunie, la referendumul pe Legea Capitalei: