Buboiul s-a spart: În America, Războiul Cultural a devenit Război adevărat

Buboiul s-a spart: În America, Războiul Cultural a devenit Război adevărat

Moartea lui George Floyd a fost doar pretextul pentru declanșarea unor ostilități care mocneau de mult. Potrivit definiției date de Hannah Arendt, Statele Unite se află într-un context pre-totalitar.

Președinții universităților au făcut asta de ani de zile, iar astăzi America întreagă seamănă cu un campus. În 2015, o ridicolă controversă a izbucnit în campusul universității Yale, legată de costumele de Halloween, considerate ofensatoare de unele minorități, iar studenții ultragiați au țipat că este rasism. Apoi, s-au lansat în proteste înverșunate la adresa unei profesoare care le-a refuzat șantajul ideologic.

Soțul acelei profesoare, care predă în aceeași universitate, a participat la unul dintre mitingurile lor și a încercat să-i facă raționali, folosind argumentele clasice ale liberalismului. Au refuzat să asculte. Nu au făcut altceva decât să răcnească la el.

Era amurgul rațiunii, în sânul uneia dintre cele mai prestigioase universități americane. Evident, conducerea facultății a luat partea manifestanților, nu a profesorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la conducătorii universității Yale, care lasă campusul pradă furiei studenților, la primarul din Minneapolis, care ordonă dezertarea din comisariat, nu mai era decât un pas.

În timp ce teroarea se răspândește de la un capăt la altul al țării, presa se străduiește din răsputeri să controleze relatările faptelor încercând să-i prezinte pe rebeli într-o lumină favorabilă.

Un ziarist de la CNN stătea la colțul unei străzi din Minneapolis, în timp ce mii de manifestanți mărșăluiau în spatele lui, și în momentul în care îi descria ca pe un „alai vesel”, a primit o sticlă în cap, aruncată de ei.

Acești ziariști de stânga considerau că manifestanții reprezintă Tabăra Binelui. Credeau că singurul lor dușman se numea Donald Trump. Ei descoperă acum că, în realitate, Stânga post-modernă nu se sinchisește câtuși de puțin de libertatea de exprimare sau de libertatea presei. Aceste valori evocă într-o măsură prea mare pentru ea vechiul regim liberal.

Aceste violențe survin într-o țară pradă a unei interminabile epidemii, care a făcut ca 40 de milioane de americani să-și piardă locurile de muncă și a devastat economia națională.

Și, ceea ce este și mai îngrijorător, ele survin într-un context practic pre-totalitar: din multe puncte de vedere, cuvântul nu este exagerat.