Buboiul catalan, Sânul scoțian și Ventuza europeană
Editura Evenimentul si Capital

Buboiul catalan, Sânul scoțian și Ventuza europeană

Autor: | | 17 Comentarii | 4511 Vizualizari

Mâna dreaptă a lui Juncker atinge ca din întâmplare sânul stâng al Nicolei Sturgeon, în timp ce îi aplică o ventuză umedă pe obraz; buzele liderei scoțiene nimeresc aproape de colțul gurii președintelui Comisiei Europene. Pe fundal, imaginea un steag al Uniunii Europene, încremenit.

Într-un taior bleumarin lucios, cu bluziță albă și garnitură albastră la gât, cu aer de școlăriță bătrână, prim-ministra scoțiană este înfiorată de emoție: a avut parte de primirea unui șef de stat.

Înainte de Juncker, Sturgeon avusese discuții și cu Martin Schulz, președintele de la acea vreme al Parlamentului European. Pentru a sublinia importanța momentului, pe podium lângă cei doi a fost adus un steag al UE real, capabil să fâlfâie.

Sturgeon le-a repetat gazdelor, care au primit-o în ciuda opoziției vehemente a Spaniei, Franței și Germaniei, că Scoția dorește să se rupă de Marea Britanie și să rămână în Uniunea Europeană. Suntem pe 29 iunie 2016, la nici o săptămână după referendumul din 23 iunie, în care britanicii au decis ieșirea din UE.

„Scoția și-a câștigat dreptul de a fi ascultată”, a explicat Juncker, aluzie la faptul că 62% dintre scoțieni votaseră pentru rămânerea în blocul european.

Sturgeon, radiind toată, a spus la rândul ei: „M-am simțit încurajată că am găsit (la liderii europeni) disponibilitatea de a fi ascultată”.

Avertizam la vremea respectivă că, mizând pe Cartea Scoțiană pentru a aplica o corecție Londrei, Bruxelles-ul se joacă cu focul. Că nu face altceva decât să încurajeze mișcările secesioniste din alte zone ale Europei. A trecut doar un an și iată că Buboiul Catalan stă să se spargă, iar alte furuncule regionale (Piemont, Tirol, Corsica, Ținutul Secuiesc) încep să freamăte.

De data aceasta, însă, referendumul cu capete sparte din Catalonia a fost primit cu o rezervă mult mai mare la Bruxelles. (Exercițiu de imaginație: Se cere să se descrie isteria cancelariilor occidentale în cazul în care ciocnirile de duminică ar fi avut loc între trupele de intervenție americane și bandele de derbedei „antifa”. Numărul epitetelor atribuite lui Trump nu trebuie să depășească 30!) După o tăcere apăsătoare de aproape 24 de ore, Comisia Europeană a declarat că votul de duminică a fost ilegal, deoarece se situează în afara Constituției spaniole, a îndemnat părțile la dialog și a repetat poziția oficială a Bruxelles-ului, expusă de Juncker personal încă din 14 septembrie: în cazul unei ruperi de Spania, Catalonia „va fi supusă unui proces de aderare (la UE), la fel ca toate statele membre care ni s-au alăturat după 2004”.

Bruxelles-ul joacă de pe un picior pe altul, după cum îi dictează interesul. Scoția era toroipanul perfect pentru a altoi Marea Britanie, pedepsind-o exemplar pentru sfidarea de a părăsi Uniunea Europeană, astfel încât să taie pentru mult timp de-acum încolo cheful altor amatori de a o imita. O încurajare a elanului catalan de către Bruxelles ar fi însemnat, însă, o lovitură directă și cumplită aplicată unuia dintre stâlpii UE, Spania, a patra putere economică a blocului, după plecarea Marii Britanii. Un conflict deschis între Bruxelles și Madrid ar fi fatal Uniunii Europene, și așa șubrezite după Brexit.

Cumplite trebuie să fi fost frământările interioare ale lui Juncker și compania! Colosale sforțările de a se abține să sară cu gura în ajutorul răzmeriței catalane! La urma urmei, Catalonia este una dintre odraslele ideologice ale Bruxelles-ului, exemplu viu al expunerii îndelungate a populației la radiațiile neo-marxismului occidental.

Cum altminteri s-ar putea explica uluitorul, halucinantul fenomen, fără pereche în lume, de la începutul lunii august, din această vară, când o manifestație de masă a înțesat străzile Barcelonei și altor orașe catalane, mii de oameni urlând „Turiști, plecați acasă!” Înțelegeți? Catalanii protestează pentru că sunt deranjați de numărul mare de turiști. „Nu este turism, este invazie!” sau „Turismul omoară cartierele!” au fost printre lozincile preferare scandate de puhoiul de oameni. S-au înregistrat chiar și violențe izolate asupra unor turiști, la Barcelona sau Mallorca.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate