Băsescu are tot mai puţine motive să refuze USL guvernarea

Băsescu are tot mai puţine motive să refuze USL guvernarea

"Sigur pregăteşte el ceva!". Aud această replică rostită tot mai des de comentatori care nu se pot obişnui cu tăcerea din ultimele luni a preşedintelui Traian Băsescu. Foarte puţini admit ideea că, poate, preşedintele a decis să ia o pauză.

Majoritatea cred că este o retragere strategică, că şeful statului nu mai vrea să alimenteze scandalul permanent cu actualii guvernanţi, pentru a repara ce mai poate fi reparat din credibilitatea externă a ţării.

Sunt convinşi că, în campania electorală, Traian Băsescu va porni din nou la luptă, că scânteia care va arunca din nou în aer scena politică va fi fie respingerea propunerilor pentru funcţiile de şefi la Parchetul General şi DNA, fie refuzul de a-l lăsa pe Victor Ponta să meargă la viitorul Consiliu European, în care se va negocia bugetul Uniunii Europene pentru 2014- 2020.

Până acum, tăcerea preşedintelui a creat probleme adversarilor din USL. Cu siguranţă şi-ar fi dorit să nu fie atât de discret. Cu un Băsescu inert politic, Ponta, Antonescu, Voiculescu par nişte oameni politici care vorbesc singuri pe stradă. Nu pot înjura la nesfârşit un om care nu le  răspunde. Îşi pierd credibilitatea chiar şi în ochii propriilor alegători.

Ne puteți urmări și pe Google News

Declaraţia lui Dan Voiculescu despre a treia suspendare a preşedintelui poate fi şi o tentativă de a provoca inamicul. De a ţine în priză ostaşii USL care, confruntaţi cu lipsa de reacţie a inamicului, au început să dezerteze de pe câmpul de bătălie. Până şi Mugur Ciuvică dă, în ultima vreme, semne de plictiseală. Invitaţii lui Mihai Gâdea au început să moţăie prin emisiune mai abitir ca prezidenţiabilul Crin Antonescu, adevăratul Zeu al somnului, vorba lui Mircea Badea. Ca să nu piardă puncte de rating,  invitaţii de la "Sinteza zilei" au început să se certe între ei. Unii critică actuala guvernare. Alţii se răfuiesc cu Ponta. Toţi suspină că Băsescu tace.

Va reveni Traian Băsescu în forţă? Pentru a anticipa acest lucru ar trebui să răspundem la întrebarea: are suficente motive să o facă? Răspunsul este nu.  Asaltul USL  împotriva statului de drept nu a produs mutaţii importante în rândul electoratului. USL a pierdut ceva procente, dar nu suficiente pentru a pierde alegerile din decembrie. Ultimul sondaj IMAS arată că, după câteva luni de scădere, trendul redevine ascendent. Cel mai probabil USL va avea în viitorul Parlament circa 60% din mandate.

Comportamentul anti-democratic al USL nu a trezit marea masă tăcută de alegători, care preferă să stea deoparte de scena politică. În faţa acestei realităţi s-a resemnat şi PDL. Impresia de blat cu actuala putere devine, cu fiecare zi, o certitudine. Refuzul lui Vasile Blaga de a-l desemna pe  Viorel Cataramă drept contracandidat al lui Crin Antonescu este elocvent. O astfel de mutare ar fi fost un atac personal la Antonescu, având în vedere relaţia sa contondentă cu Cataramă.  Ori Blaga nu a vrut să facă un gest de frondă la adresa preşedintelui PNL. De ce? Poate pentru că actualul preşedinte al PDL a negociat deja o opoziţie liniştită pentru democrat- liberali. Poate de aceea liderii PDL se fac că se luptă cu USL. Poate de aceea USL nu se grăbeşte să finalizeze celebrul audit al guvernării PDL, cu care Victor Ponta a ameninţat la un moment dat. De ce să se dea reciproc pe mâna procurorilor. A "procurorilor lui Băsescu".

În altă ordine de idei, cine să conducă armata Dreptei? Mihai Răzvan Ungureanu dă tot mai multe semne că şi-a pierdut suflul politic, înainte chiar de a intra în arenă. Anticorupţia nu mai e pe primul loc pe agenda românilor pentru a face din Monica Macovei un lider puternic. Ce mize i-au mai rămas în consecinţă preşedintelui- jucător? Foarte puţine. De ce s-ar mai bate cu USL dacă electoratul de dreapta nu dă semne că este interesat să participe la luptă.

Predicţia lui Ion Cristoiu ar putea să se adeverească. Masochismul electoratului românesc ar putea fi real. Până ce românii  nu vor simţi pe propria piele ce înseamnă o guvernare nedemocratică şi deprofesionalizată, nu se vor trezi.  Oricât de frică i-ar fi lui Dan Voiculescu că Traian Băsescu îşi va numi un apropiat din USL sunt puţine şanse să-i iasă. Ce variante ar avea Traian Băsescu? Ioan Rus? El conduce în prezent un grupuscul insignifiant în PSD, dovadă că nu a reuşit să impună prea mulţi candidaţi pe listele PSD. Aşa cum stau astăzi lucrurile, Traian Băsescu va avea foarte puţine argumente pentru a refuza guvernarea USL. Nu de alta dar ARD nu dă semne că şi-ar dori-o.