Decizia era așteptată: Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Moldova și acordarea statutului de candidat Georgiei, a anunțat miercuri președinta executivul european, Ursula von der Leyen.
"Astăzi este o zi istorică", a declarat miercuri, 8 noiembrie, Ursula von der Leyen, anunțând presei avizul favorabil al Comisiei Europene pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova.
De asemenea, ea recomandă acordarea statutului de candidat la aderare Georgiei.
În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei statutul de candidat, într-un gest extrem de simbolic, la câteva luni după începerea invaziei ruse, precum și Republicii Moldova învecinate.
Deschiderea negocierilor formale este următorul pas înainte de o posibilă aderare. Avizul favorabil al Comisiei trebuie să fie aprobat sau nu de cei 27 la următorul lor summit, pe 14-15 decembrie la Bruxelles.
Ucraina și Moldova, reforme „în profunzime”
"Ucraina continuă să se confrunte cu dificultăți enorme și tragedii cauzate de războiul de agresiune al Rusiei", a declarat Ursula von der Leyen, subliniind că, în ciuda acestor dificultăți, Ucraina a continuat să se reformeze "în profunzime" în vederea aderării la UE.
Volodimir Zelenski a salutat această decizie a Comisiei Europene: "Statul nostru trebuie să fie în UE. Ucrainenii o merită", a spus președintele ucrainean într-un videoclip publicat pe Telegram.
Prim-ministrul său, Denis Şmigal, la rândul său, s-a angajat să facă din Ucraina un membru "egal" și "puternic" al UE.
Moldova, o țară mică printre cele mai sărace din Europa, care denunță în mod regulat încercările de destabilizare din partea Moscovei, a întreprins, la rândul său, "reforme semnificative", a mai declarat președinta Comisiei Europene.
De asemenea, a anunțat că a recomandat să se acorde Georgiei, țară parțial ocupată de Rusia din 2008, statutul de candidat oficial la intrarea în UE.
Ursula von der Leyen a subliniat însă că această țară mai trebuie să întreprindă "reforme importante", corespunzătoare "aspirațiilor majorității covârșitoare a cetățenilor săi de a adera la UE".
Gest și față de Bosnia
Președinta georgiană, Salomé Zourabichvili, a salutat această decizie pe X (fostul Twitter). "Mă bucur alături de poporul georgian și salut recomandarea pozitivă a Comisiei Europene de a acorda Georgiei statutul de candidat", a scris liderul pro-occidental, promițând "sa contribuie la avansarea reformelor încă necesare".
În sfârșit, Comisia Europeană a făcut și un gest față de Bosnia, țară candidată la aderare, arătându-se în favoarea deschiderii negocierilor de aderare cu această țară balcanică, încă profund divizată, odată ce se vor fi înregistrate unele progrese. "Am deschis ușa larg", dar acum sunt așteptate rezultate, a subliniat ea.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / france24.com