Bruxellesul nu crede în armistițiul lui Vladimir Putin: „Pare o tentativă a Rusiei de a câştiga timp”

Bruxellesul nu crede în armistițiul lui Vladimir Putin: „Pare o tentativă a Rusiei de a câştiga timp” Sursa foto: Kremlin

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, nu crede în armistițiul de Crăciun propus de Vladimir Putin în Ucraina. Oficialul european a descris drept „ipocrizie” încetarea focului anunțată de Moscova, în condițiile în care luptele pe front nu s-au oprit, în realitate.

Armistițiul propus de Moscova în Ucraina, cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi, este considerat o ipocrizie de comisarul european Josep Borrell. Oficialul de la Bruxelles a făcut o serie de comentarii pe acest subiect cu ocazia unei vizite în Maroc. El a precizat că inițiativa Kremlinului este lipsită de credibilitate, mai ales că nici nu a fost respectată în unele sectoare ale frontului.

„Kremlinul este lipsit de credibilitate, iar această declaraţie privind dorinţa unui armistiţiu unilateral nu este credibilă. Răspunsul care ne vine tuturor în minte este scepticismul cu privire la atât de multă ipocrizie”, a declarat Josep Borrell.

Josep Borrell a precizat că un armistițiu poate fi valabil dacă încetează complet atacurile militare. El a spus că trupele ruse şi materialul lor militar trebuie să se retragă de pe teritoriul ucrainean,

Ne puteți urmări și pe Google News

„În absenţa unor astfel de acţiuni concrete, un armistiţiu unilateral pare o tentativă a Rusiei de a câştiga timp pentru a-şi regrupa trupele şi pentru a încerca să-şi restabilească reputaţia internaţională puternic afectată”, a subliniat Josep Borrell, conform AFP.

Sursa foto: euobserver.com

Bruxellesul nu crede în armistițiul lui Putin

În acest context, comisarul european a acuzat propaganda rusă care pune pe seama Occidentului și a sancțiunilor explozia preţurilor la bunurile alimentare şi la energie, care afectează în special Africa.

„Este complet fals. Armata rusă este cea care a distrus silozuri de cereale, care a distrus şi a plantat mine pe câmpuri, a distrus drumurile şi a blocat porturile din Ucraina”, a subliniat înaltul oficial european.

Vladimir Putin a ordonat armatei sale să respecte un armistiţiu „pe toată linia de contact între părţi în Ucraina”, în zilele de 6 şi 7 ianuarie, cu prilejul Crăciunului pe stil vechi. În ciuda acestui anunţ, vineri au continuat duelurile de artilerie în mai multe sectoare de front.

Dacă ar fi fost respectată, această încetare a focului ar fi constituit primul armistiţiu cu caracter general de la începutul războiului. Până în prezent au mai fost încheiate acorduri pentru armistiţii locale, precum cele pentru evacuarea civililor de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, din luna aprilie.