Bruxelles-ul se pregătește pentru ce-i mai rău. Apropierea rușilor de centralele nucleare stârnește îngrijorare

Bruxelles-ul se pregătește pentru ce-i mai rău. Apropierea rușilor de centralele nucleare stârnește îngrijorareSursa foto: Parlamentul European (europarl.europa.eu)

Comisia Europeană lucrează la „un plan de contingență” pentru cazul în care Rusia va ataca centralele atomo-electrice din Ucraina. În această țară există un număr de 15 reactoare nucleare, între care și cea mai mare centrală de acest fel din lume. Rusia ar putea folosi aceste locații pentru a-și amplasa armamentul greu.

Comisia Europeană a anunțat că lucrează la un plan de contingenţă în condițiile în care Rusia va reuși să ocupe centralele nucleare de pe teritoriul Ucrainei. În această țară, au precizat oficialii europeni se află 15 reactoare operaţionale care sunt distribuite în patru centrale atomice. De asemenea, în plus există și zona de excludere de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl. Aici există patru reactoare care au fost închise, după cum a transmis EFE.

„Autoritatea noastră pentru energie nucleară pregăteşte un plan de contingenţă în faţa posibilei ameninţări potrivit căreia armata rusă ar putea ataca centrale nucleare ucrainene. După cum ştiţi, (armata rusă) foloseşte deja Cernobîl drept 'refugiu' pentru armamentul său greu”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Aceasta a făcut o declarație în faţa Comisiei pentru Energie şi Industrie din Parlamentul European.

Lunea trecută, miniştrii energiei din ţările membre ale UE au decis, într-un consiliu extraordinar desfăşurat la Bruxelles, să urmărească îndeaproape siguranţa centralelor cu energie nucleară din Ucraina.

Sursa foto: Kremlin

Tactica aviației ruse

În urmă cu câteva ziel, forțele aeriene ucrainene au anunțat că avioanele rusești lansează atacuri din zona de interdicție aeriană. Aceasta deoarece armata rusă știe că nu pot fi doborâte deasupra centralelor nucleare din cauza pericolului de accident atomic.

Mai multe avioane ruseşti de luptă Su-30 şi Su-35 aflate în zona de interdicţie aeriană deasupra centralelor nucleare de la Cernobîl şi Zaporojie au efectuat tiruri asupra unor obiective civile şi militare.

Rușii au recurs la această tactică ca să fie siguri că avioanele lor nu vor fi doborâte de armata ucraineană. Nimeni nu ar risca să lovească un avion deasupra fostei centrale nucleare de la Cernobîl. Aceasta din cauză că s-ar putea ajunge la un adevărat dezastru ecologic.

Sursa foto: Facebook

Lupte grele în jurul centralei de la Zaporojie

Pe de altă parte, în aceste ore se duc lupte grele la Energodar. O coloană de aproximativ 100 de vehicule blindate ruseşti a intrat în oraș, în vreme ce locuitorii încearcă să opună rezistenţă. Luptele se duc la periferie, unde luptătorii ucraineni au ridicat o baricadă, a anunţat pe Telegram primarul orașului. În acest oraș se află cea mai mare centrală atomo-electrică din Europa, la Zaporojie.

Miercuri, tot în Energodar, localnicii au întâmpinat cu mâinile goale o coloană militară rusească ce intenționa să intre în oraș. O mulțime de ucraineni au ieșit în stradă și a încercat să blocheze înaintarea trupelor rusești de ocupație. Au fost ridicate baricade din camioane și automobile, precum și cauciucuri. Pentru mai multe ore, civilii ucraneni au blocat înaintarea trupelor rusești de ocupație. Rușii au deschis focul, cu mitraliere și lansatoare de grenade împotriva cetățenilor civili.