Bruxelles-ul respiră uşurat după acordul „in extremis” dintre Serbia și Kosovo pentru războiul plăcuțelor de înmatriculare

Bruxelles-ul respiră uşurat după acordul „in extremis” dintre Serbia și Kosovo pentru războiul plăcuțelor de înmatriculare Serbia/Kosovo / Sursa: Arhiva EVZ

Ușurare la Bruxelles după stabilizarea unuia dintre fronturile care îi dădea cele mai multe bătăi de cap din ultimele luni. Serbia și Kosovo au ajuns la un acord pentru a pune capăt războiului plăcuțelor de înmatriculare și pentru a-şi normaliza în continuare relațiile furtunoase. "Bunul simț a prevalat", a salutat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant European pentru Afaceri Externe.

Pactul dintre Belgradul Pristina şi Belgrad nu arăta bine. Săptămâna a început cu un eșec răsunător la întâlnirea pe care premierul kosovar Albin Kurti și președintele sârb Aleksandar Vucic au avut-o în capitala comunitară sub conducerea lui Borell. Șeful diplomației europene nu și-a ascuns furia după rezultatele slabe obţinute după mai bine de opt ore de negocieri. "Voi informa despre comportamentul celor două părţi și despre lipsa de respect pentru obligațiile internaționale. Și asta se referă mai ales la Kosovo. Acest lucru trimite un semnal politic prost", a spus fostul ministru spaniol de Externe.

Câteva ore mai târziu, în primele ore ale zilei de miercuri, lucrurile păreau să intre pe un făgaş bun, mai ales că ultima prelungire era pe cale să expire. Pristina a simțit încurajarea Bruxelles-ului și a Washingtonului și a ajuns să cedeze în faţa unei propuneri foarte asemănătoare celei căreia i se opusese cu două zile înainte. Prin acest acord, Serbia consimte să nu mai elibereze plăcuțe de înmatriculare cu numele orașelor kosovare, iar Kosovo oprește legislația care impune vehiculelor cu plăcuțe emise de Serbia să se reînregistreze sub amenințarea cu amenzi.

Armistițiul semnat in extremis în cadrul dialogului facilitat de UE pune capăt unui conflict vechi de decenii. Dar abia în ultimele luni s-au dezlănțuit cele mai îngrijorătoare valuri de crispare și tensiune. "Acordul evită o nouă criză care ar fi putut genera violență", a recunoscut Borrell.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marea necunoscută este cât de rezistent va fi acest pact în cuibul de viespi din Balcani, într-o graniță atât de fragilă și într-o normalizare a relațiilor bilaterale care are așteptări destul de mici. Pentru toate acestea, după uralele și sărbătorile inițiale, a sosit și doza de realism.

Cea mai dificilă perioadă prin care trece UE

UE trece printr-unul dintre cele mai dificile momente din istoria sa recentă. Războiul din Ucraina intră în cea de-a zecea lună fără niciun semn de sfârșit, generalul Iarnă aterizează într-o lună cu profunde dezacorduri în capitale pentru a conveni asupra unui plafon la prețul gazului și, în fundal, o criză migratorie își croiește aproape invizibil un drum care aduce cifrele pentru cererile de azil aproape de cele din 2015. Stabilizarea vecinătăţii este acum aproape o obligație.

Din toate aceste motive, Bruxelles-ul a fost tranşant când a fost vorba să avertizeze ambele capitale balcanice că nu dorește să continue să se joace de-a șoarecele și pisica în acest război al plăcuţelor de înmatriculare care a fost alimentat de prelungiri sine die în ultimele luni. "În caz de obstrucție de către oricare dintre părți, mediatorul european va finaliza procesul", se arată în comunicatul emis de Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE). Cu alte cuvinte, este un ultimatum și un avertisment pentru ambele părţi: UE își va abandona rolul de mediator în cazul unei încălcări a acordului.

UE a patronat dialogul dintre Belgrad și Pristina din 2011. Este singurul oficial pentru ambele părţi care avansează în normalizarea relațiilor. Dar, după un deceniu de întâlniri intermitente, rezultatele au înregistrat puține progrese. Europenii insistă că relațiile bune sunt o cerință nenegociabilă pentru a face parte din blocul comunitar. Dar calea pe care ambele ţări vor circula cu numerele de înmatriculare europene este încă departe, notează elmundo.es

Traducerea Rador