Bruxelles-ul a mai întins o mână Republicii Moldova în reforma Justiției

Bruxelles-ul a mai întins o mână Republicii Moldova în reforma JustițieiVeronica Mihailov-Moraru, ministra justiției a RM și Didier Reynders, comisarul european pentru justiție / Sursa foto: Ministerul Justiției al RM

Azi, la Bruxelles, Veronica Mihailov-Moraru, ministra justiției, a încheiat două acorduri cu Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, în cadrul programelor „Justiție” (JUST) și „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” (CERV), pentru 2021-2027. Evenimentul deschide noi oportunități pentru Republica Moldova în accesarea programelor pentru consolidarea și extinderea cooperării în domeniile justiției și drepturilor omului

 Veronica Mihailov-Moraru a mulțumit  Comisiei Europene pentru șansa oferită de a adera și accesa programele esențiale pentru consolidarea și extinderea cooperării în sfera justiției și a drepturilor omului.

Delegația RM, la Bruxelles / Sursa foto: Ministerul Justiției al RM

 Noi oportunități pentru Republica Moldova în sfera justiției și a drepturilor omului

 „Mulțumim Comisiei Europene pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în eforturile depuse pentru accelerarea proceselor de integrare europeană. Sperăm că vom reuși să deschidem cât mai curând negocierile pe capitolele din Clusterul 1- Valori fundamentale”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru, ministra justiției, conform unui comunicat oficial.

Prin aderarea la Programul „Justiție”, destinat fortificării sistemului judiciar independent și eficient, Republica Moldova va beneficia de suport și expertiză privind cooperarea în materie penală, civilă și formare judiciară. Documentul va contribui la aplicarea în practică a instrumentelor UE.

Va rezolva și problema accesului efectiv la justiție, posibilitatea obținerii unor măsuri reparatorii eficiente, inclusiv prin mijloace electronice (e-justitie), în contextul promovării și sprijinirii drepturilor victimelor infracțiunilor.

Sursa foto: Ministerul Justiției al RM

Ce le-a cerut UE autorităților vizate

 Programul nominalizat este destinat autorităților naționale responsabile de reformarea justiției, dar și organizațiilor societății civile, în special, pentru capitolul acces la justiție. Acordul privind participarea la Programul „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” va facilita dezvoltarea unei societăți democratice, bazate pe drepturi, prin acces la mecanismele de suport pentru organizații.

Republica Moldova va participa ca țară asociată la componentele programului care promovează drepturile omului, egalitatea de gen și combaterea violenței.

Beneficiile de care se vor bucura ONG-urile și cetățenii activi

 Aderarea la acesta va permite instituțiilor și organizațiilor neguvernamentale să acceseze granturi ale Comisiei Europene. Acest acord va contribui la implicarea cetățenilor în viața democratică și va întări mecanismele de protecție a drepturilor fundamentale.

Ambele acorduri vor intra în vigoare în momentul în care părțile vor finaliza procedurile interne. Grație acestor parteneriate, Republica Moldova va putea transpune în practică reforme fundamentale în spiritul valorilor europene, ce consolidează democrația, statul de drept și drepturile fundamentale ale cetățenilor, potrivit comunicatului Ministerului Justiției.