Broaște care își înscenează moartea pentru a evita împerecherea. Rezultate uluitoare - Studiu

Broaște care își înscenează moartea pentru a evita împerecherea. Rezultate uluitoare - Studiu

Broaștele (Rana temporaria) sunt „reproducătoare explozive”, ceea ce înseamnă că au un sezon de împerechere foarte scurt. În fiecare primăvară, broaștele masculi concurează între ei pentru a se împerechea cu cât mai multe femele într-o perioadă de două săptămâni.

Broaște care își mimează moartea. Deoarece masculii sunt mult mai numeroși decât femelele, mai mulți masculi vor încerca frecvent să încalece aceeași parteneră potențială în același timp, formând ceea ce se numește „minge de împerechere”.

Acest comportament este periculos pentru broaștele femele, deoarece le poate cauza înecul sau moartea prin strivire. Până de curând, oamenii de știință credeau că broaștele femele erau în stare de repaus în timpul sezonului de împerechere. Cu toate acestea, potrivit unui nou studiu publicat în revista Royal Society Open Science, nu este așa.

„În loc să fie pasive și neajutorate, am descoperit că femelele pot folosi trei strategii cheie pentru a evita masculii cu care nu doresc să se împerecheze - fie pentru că nu sunt pregătite să se reproducă, fie pentru că nu doresc să se împerecheze cu un anumit mascul”, a declarat pentru Live Science Carolin Dittrich, co-autor al studiului și cercetător la Muzeul de Istorie Naturală din Berlin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Broaște cu un comportament uluitor

În timpul sezonului de reproducere, cercetătorii au colectat broaște comune masculi și femele și le-au separat în bazine pentru a le studia comportamentul. Aceștia au descoperit că broaștele femele au folosit trei strategii pentru a evita capturarea masculilor: rostogolirea, apelurile de eliberare și imobilitatea tonică.

Cea mai frecventă strategie presupunea ca femela să se rostogolească pe spate în timp ce masculul se afla deasupra ei. Potrivit studiului, 83% dintre femelele care au fost încălecate de un mascul au efectuat această manevră de evitare.

„Acest lucru îl pune pe mascul sub apă, așa că masculul îi dă drumul pentru a evita să se înece”, a spus el. al doilea răspuns cel mai frecvent a fost să scoată mormăieli care semănau cu „chemările de eliberare” pe care le fac broaștele masculi pentru a împiedica alți masculi să îi încalece accidental în timpul sezonului de reproducere. Această strategie a fost folosită de aproape jumătate dintre femele pentru a evita împerecherea.

Cine e mai predispus

În mod surprinzător, o treime dintre broaștele femele s-au prefăcut că sunt moarte atunci când un mascul a încercat să le monteze. Într-o demonstrație de imobilitate tonică, ele zăceau nemișcate, cu membrele întinse. „Nouă ni se pare că femela se preface că e moartă, deși nu putem dovedi că este un comportament conștient”, a declarat Dittrich. „Ar putea fi doar un răspuns automat la stres”.

S-a constatat că broaștele mai mici și mai tinere sunt mai predispuse să facă pe mortul decât broaștele mai mari și mai bătrâne. Dittrich crede că acest lucru se datorează faptului că femelele mai tinere sunt mai predispuse la stres, deoarece nu au experimentat atâtea sezoane de reproducere, ceea ce le face să reacționeze mai puternic. „Această imobilizare poate dura câteva minute”, a explicat Dittrich pentru Newsweek. „Într-unul dintre videoclipurile noastre, un mascul trage o femelă imobilă până când îi dă drumul. Ea rămâne nemișcată timp de câteva minute înainte de a se întoarce și de a înota departe”.

În total, 46% dintre broaștele femele încălecate de masculi au reușit să scape cu succes din strânsoarea acestora.

sursa:

allthatsinteresting.com/frogs-faking-death