Evenimentul Zilei > International > Brigitte Macron: O Primă Doamnă „drăguță dar inutilă”
Brigitte Macron: O Primă Doamnă „drăguță dar inutilă”

Brigitte Macron: O Primă Doamnă „drăguță dar inutilă”

O nouă carte despre căsnicia soților Macron face furori în Franța. Se numește „Tocmai împlinise 17 ani” și este scrisă de Sylvie Bommet.

Cartea jurnalistei Sylvie Bommet, Il Venait d’Avoir 17, recentă apărută în Franța, afirmă că Brigitte Macron, acum în vârstă de 66 de ani, a rupt o căsnicie plictisitoare, în ciuda educației sale tradiționaliste, în speranța unei vieți mai trepidante alături de un adolescent, însă așteptările sale au fost înșelate.

În ciuda zvonurilor că Brigitte ar fi o expertă în manipularea președintelui, pe care l-ar face să acționeze în funcție de dorințele sale politice, fosta profesoară este complet sufocată și controlată de echipa sa de comunicare, susține autoarea cărții. În realitate ea este ceea ce în franceză se numește „potiche”, adică ceva drăguț, dar inutil.

Bommet s-a documentat vizitând fiecare oraș în care a locuit Brigitte înainte de a deveni doamna Macron. Ea explică cum, la apariția zvonurilor că Emmanuel ar fi homosexual și ar fi încurcat cu un băiat, cinstita Brigitte a venit în fața presei, inclusiv cu dovezi care să demonstreze relația pasională dintre cei doi soți.

Fotografiile, care arătau stilul de viață luxos al cuplului Macron, au înfuriat însă opinia publică franceză și pe directorul de comunicare al președintelui.

Potrivit lui Bommet, Brigitte a devenit din acel moment o „fantomă”, pierzând orice libertate de acțiune.

Autoarea o compară pe actuala primă doamnă cu soțiile lui François Mitterand, Jacques Chirac și François Hollande, subliniindu-le personalitatea puternică.

Prin comparație, susține ziarista, personalitatea lui Brigitte este redusă de presă doar la garderobele ei elegante și la vârsta înaintată.

Deși apare des pe copertele revistelor, soția președintelui vorbește rareori despre subiecte contemporane fierbinți. Practic, nu se cunoaște poziția ei în legătură cu nici unul dintre aceste subiecte care frământă omenirea.