Brexitul a lovit economia germană. Vremuri grele pentru Merkel
- Ovidiu Drugă
- 9 ianuarie 2021, 18:42
Vă mai amințiți de ”Project Fear”? O mulțime de așa-ziși experți și analiști anunțau că economia britanică se va prăbuși din cauza ieșirii din UE. Ei bine, s-au înșelat, alții suferă și a abia începutul.
Brexitul a lovit economia germană. Afacerile, altădată prospere, tot scad de la referendumul din 2016 încoace.
Deși premierul britanic Boris Johnson a încheiat, până la urmă, un acord comercial cu UE, situația nu stă pe roze. E drept, s-au mai calmat temerile de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii. Brexit pare. însî, să fi avut deja un impact asupra economiei. A celei germane.
Brexitul a lovit economia germană
În articolul scris pentru London School of Economics, profesorul Ryan face o analiză a modului în care Brexitul a lovit economia germană.
În 2015, exporturile germane către Marea Britanie s-au ridicat la aproximativ 80 de miliarde de lire sterline. În acel an, Marea Britanie a fost al treilea cel mai mare client pentru mărfurile germane.
Obiect misterios, fotografiat la Baza 51!! Tehnologie extraterestră?
Dar această cifră început să scadă. În 2019 s-a ridicat la puțin peste 70 miliarde de lire sterline. Cu toate astea, Marea Britanie s-a clasat ca al cincilea cel mai important client pentru Germania.
Eforturi mari, rezultate slabe
Germania a încercat să atenueze lovitura prin creșterea exporturilor către alte țări europene. Profesorul Ryan a adăugat spune în articolul său din aprilie 2020 că previziunile privind o creștere a economiei germane nu s-au concretizat.
În 2017, s-a prezis că Brexit va duce la mai multe activități din sectorul financiar la Frankfurt, în timp ce Londra va pierde 10 000 de locuri de muncă în domeniul financiar.
Meghan nu poate obține pașaport britanic. Încă o palmă!
Cum a lovit Brexitul economia germană?
Numai în ceea ce privește sectorul financiar din Frankfurt, se anticipa că încasările fiscale suplimentare pe an se vor ridica la 165 de milioane de lire sterline, ca urmare a migrării afacerilor din City-ul londonezcă.. Creșterea ănregistrată la Frankfurt a fost, însă, mult mai mică. Sectorul financiar al Europei a crescut cu numai 1500 de locuri de muncă , o șesime din cât se estima în 2017.
Profesorul Ryan trage concluzia că „raza de speranță mult-promovată a sectorului financiar german s-a dovedit a fi o înșelăciune”. Industria auto germane se pregătește, însă, de ce e mai rău. Nu de alta, dar în Marea Britanie se vindea fiecare a șaptea mașină produsî de Germania, scrie ziarul britanic Express.