În luna februarie, instituţia previziona o expansiune a PIB-ului Regatului Unit de 5% în 2021. Joi, Banca Angliei a înrăutăţit însă prognoza privind evoluţia economiei britanice în 2022, de la 7,25% la 5,75%.

Campania masivă de vaccinare din Marea Britanie va sprijini încrederea consumatorilor

Redresarea va accelera în urma ridicării restricţiile impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), deoarece redeschiderea arterelor comerciale deschide calea pentru un mini-boom al cheltuielilor, apreciază BoE.

Campania masivă de vaccinare din Marea Britanie va sprijini încrederea consumatorilor, iar economia va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei înainte de finalul lui 2021, previzionează Banca Angliei. Instituţia se aşteaptă ca rata şomajului să atingă în trimestrul trei nivelul de vârf de 5,5%, mult sub cel de 7,5% previzionat în februarie, deoarece „cea mai mare a angajaţilor” va reveni la muncă în urma redeschiderii economiei.

Şomajul este menţinut la un nivel redus de schema de sprijinire a locurilor de muncă, iar numărul persoanelor incluse în acest program ar urma să scadă la 2,75 milioane în perioada aprilie – iunie 2021, de la aproape cinci milioane la începutul acestui an. Ministrul de Finanţe, Rishi Sunak, a anunţat extinderea schemei până la 30 septembrie 2021.

Măsuri de stimulare a economiei

De asemenea, Banca Angliei a anunţat că va reduce achiziţiile de obligaţiuni pe care le efectuează în fiecare săptămână la 3,40 miliarde lire sterline, faţă de actualul ritm de 4,40 miliarde lire sterline pe săptămână. Valoarea totală a programului este de 895 miliarde lire sterline (1.240 miliarde dolari).

Până acum, majoritatea băncilor centrale din ţările bogate au dat asigurări că nu se grăbesc să retragă măsurile de stimulare masive furnizate pentru a sprijini redresarea economiilor în urma pandemiei.

Comitetul de politică monetară al BoE a decis joi să menţină dobânda de bază la nivelul record de 0,1%, în linie cu estimările analiştilor.

Guvernul speră că economia, care s-a contractat cu aproape 10% în 2020, să se redreseze semnificativ în această primăvară şi în vară, în urma atenuării restricţiilor, după rapida campanie de vaccinare, scrie Agerpres.