Evenimentul Zilei > EVZ Special > Brexit. Se prefigurează cel mai rău scenariu. Nici un acord UE-Londra
Brexit. Se prefigurează cel mai rău scenariu. Nici un acord UE-Londra

Brexit. Se prefigurează cel mai rău scenariu. Nici un acord UE-Londra

La Bruxelles, riscul lipsei unui acord cu privire la viitoarea relație comercială dintre Marea Britanie și cei 27 apare din ce în ce mai clar.

Dezacorduri recurente

Londra și Bruxelles sunt încă blocate pe trei subiecte, aceleași din luna martie: accesul european la apele britanice, modul de soluționare a disputelor în viitorul acord și garanțiile cerute de Londra în ceea ce privește concurența,  în schimbul unui acces fără taxe vamale sau cote pe piața sa.

Dacă nu ar trebui „să avem prea multe așteptări”, „nu putem exclude o schimbare”, au indicat totuși doi oficiali europeni, cu condiția anonimatului.

Fără un acord de liber schimb cu Bruxelles la 31 decembrie, comerțul dintre Londra și UE, principalul său partener, se va desfășura în conformitate cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), sinonim cu taxele vamale și cotele.

În așteptarea unui „no deal”, UE a prezentat măsuri de urgență care vizează menținerea conectivității în transportul rutier și aerian timp de șase luni, cu condiția ca Londra să facă același lucru.

Măsurile vizează, de asemenea, asigurarea accesului reciproc la apele ambelor părți pentru navele de pescuit până la 31 decembrie 2021.

 

PAGINA ANTERIOARA