BREXIT - Putin are o zi splendidă

BREXIT - Putin are o zi splendidă

Consultantul politic Radu Magdin consideră că premierul David Cameron regretă acum organizarea referendumului pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, aşa cum vor regreta şi cetăţenii acestei ţări în anii viitori decizia de a părăsi UE, şi apreciază că Moscova are astăzi "o zi splendidă", întrucât, în urma acestui vot, atât Londra, cât şi Bruxelles-ul ies slăbite.

"Cetăţenii şi-au spus cuvântul şi au decis ieşirea Marii Britanii din UE. Cu siguranţă, Cameron regretă acum decizia sa cu privire la convocarea referendumului, cum de altfel vor regreta şi cetăţenii britanici în anii următori, pe măsura înţelegerii complete a consecinţelor ieşirii din UE", a declarat Magdin, vineri, pentru AGERPRES.

În opinia sa, pe termen scurt, Marea Britanie va cunoaşte o perioadă de haos. El a menţionat o serie de "lovituri" la adresa Londrei care au apărut deja după anunţarea rezultatului referendumului: cursul lirei sterline şi "informaţiile cu privire la ratingul de credit AAA acum considerat nesustenabil".

"Vor urma, foarte probabil, mesaje pentru un nou referendum în Scoţia şi va fi agitaţie în Irlanda de Nord. Duşmanii Regatului Unit nu îl mai vor unit, ci partajat, cu influenţa mult slăbită. Se vor închide mai multe uşi în faţa Londrei în Europa continentală pe principiul 'dacă voi nu ne vreţi, nici noi nu vă vrem'. La Bruxelles acum există o tensiune între două viziuni: să tratăm dur Marea Britanie ca semnal pentru alţi 'doritori' sau să facem o despărţire elegantă, dar fără compromisuri", a afirmat Magdin.

Ne puteți urmări și pe Google News

"mesajele populiste se vor accentua în Europa. Moscova, care şi finanţează o parte dintre partidele populiste sau extremiste, are azi o zi splendidă: UE şi Marea Britanie ies slăbite, iar încrederea în proiectul european în sine e pusă sub îndoială", consideră Radu Magdin.

Pe de altă parte, Radu Magdin crede că prin ieşirea Marii Britanii din UE România îşi pierde "un aliat conştient de pericolul rusesc".

"Faptul că Romania trece de pe locul 7 la locul 6 la capitolul putere de vot după ieşirea Marii Britanii nu este neapărat o bucurie. În perioada imediat următoare putem juca mai bine cartea Schengen, Polonia va avea mai mare nevoie de noi - Varşovia pierde mult din Brexit - şi putem oferi şi un sprijin elegant britanicilor în procesul de ieşire. De asemenea, România eurofilă se va mula bine cu noile planuri franco-germane de integrare accelerată la nivelul UE", a mai spus consultantul politic Radu Magdin.