Brexit. Marea Britanie și UE, doi soți care au dormit mereu separat
- Tudor Borcea
- 25 decembrie 2020, 12:03
Dificultățile de a obține un acord post-Brexit acceptat
La 17 octombrie 2019, Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au anunțat că au ajuns la un nou acord. Însă deputații britanici amână votul asupra textului de organizare a ieșirii din UE, obligând șeful guvernului să ceară Bruxelles-ului o amânare suplimentară a Brexitului, stabilită de data aceasta pentru 31 ianuarie 2020. Alegerile legislative anticipate sunt convocate pe 12 decembrie.
La sfârșitul scrutinului, Boris Johnson a obținut o mare majoritate parlamentară (365 de deputați din 650) permițându-i ca acordul de divorț negociat cu Bruxelles să fie adoptat pe 9 ianuarie 2020.
Iar la 31 ianuarie 2020, Brexit intră în vigoare la ora 23:00 (ora GMT a Londrei). Este planificată o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea unei prelungiri, care ar trebui să permită Londrei și Bruxellesului să-și definească noua relație până atunci, în special la nivel comercial.
În iunie, Regatul Unit și-a oficializat refuzul de a prelungi perioada de tranziție dincolo de sfârșitul anului.
În cele din urmă, de Crăciun, după ce au prelungit în mod repetat negocierile, premierul Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au reușit să găsească un compromis, doar cu o săptămână înainte de sfârșitul perioadei de tranziție.