După stabilirea noilor relații pe care Marea Britanie le va avea în continuare cu Uniunea Europeană, din ce în ce mai multe semnale vin din Regat cu privire la consolidarea forțelor armate și a tehnicii de luptă ale englezilor.
Ultimul pe listă este o notificare a ministerului britanic al Apărării către cel mai mare producător și dezvoltator european de rachete, MBDA Missile Systems, pentru un contract de 600 de milioane de euro destinat înarmării avioanelor F-35B cu rachetele ultramoderne SPEAR 3
În mod normal, forțele aeriene britanice (Royal Air Force și Fleet Air Arm) vor dispune de 138 de avioane de luptă F-35B (în versiunea STOVL-decolare scurtă/aterizare verticală), un avion de generația a cincea, dezvoltat de compania americană Lockheed Martin (cu participarea BAE Systems), scrie Opex 360.
Numai că, deocamdată, din cele 138 doar 48 de astfel de aparate au fost comandate.
O nouă comandă de avioane
Întrebat în legătură cu acest subiect, în timpul unei audieri parlamentare din decembrie anul trecut, generalul Richard Knighton, numărul doi al Statului Major al Forțelor Britanice, a lăsat să planeze îndoiala, spunând că aceasta va depinde de revizuirea strategică în curs și de programul Tempest.
În orice caz, o nouă comandă de avioane F-35B este prevăzută, chiar dacă numai pentru echiparea celor două portavioane ale Marinei Regale. Numărul de 72 de aparate este, astfel, avansat.
După stabilirea noilor relații pe care Marea Britanie le va avea în continuare cu Uniunea Europeană post-Brexit, din ce în ce mai multe semnale vin din Londra cu privire la consolidarea forțelor armate și a tehnicii de luptă a englezilor.
Pe de altă parte, din cele 48 de avioane comandate de Marea Britanie, doar 21 au fost livrate până în prezent. Drept urmare, pentru prima sa desfășurare, portavionul HMS Queen Elizabeth va transporta avioane F-35B de la US Marine Corps, pe lângă cele de la Royal Air Force.
Dar fără să aștepte rezultatele evaluărilor în curs care vor determina formatul forței aeriene britanice, Londra a notificat MBDA UK un contract în valoare de 550 de milioane de lire sterline (600 de milioane de euro) pentru a începe producția rachetei SPEAR. 3 (Select Precision Effects At Range), destinată avioanelor F-35. Anunțul a fost făcut miercuri.
Ce sunt armele suverane „complexe”
Ce sunt armele suverane „complexe”
Dezvoltat în cadrul inițiativei „Portfolio Management Agreement” (PMA), lansată în 2010 de Ministerul britanic al Apărării (MoD) pentru dezvoltarea armelor suverane „complexe”, SPEAR 3 este o rachetă aer-sol de „înaltă precizie”, care permite distrugerea țintelor fixe sau în mișcare la o distanță sigură și cu un risc redus de daune colaterale, fie că este zi sau noapte.
Cu o rază de acțiune de 140 km, a fost proiectată pentru a se potrivi în cala de încărcare internă a modelului F-35.
Având o masă mai mică de 100 kg și o lungime de 1,8 metri, această rachetă este echipată cu un turboreactor care îi permite să zboare la o viteză subsonică.
Cu ghidare inerțială și GPS, este echipată cu o legătură de date. Această rachetă ar trebui să fie disponibilă într-o versiune „de război electronic” (SPEAR EW) pentru a oferi Royal Air Force o capacitate de a suprima apărarea aeriană a inamicului (SEAD). În cele din urmă, este vorba de a face să evolueze mai multe dintre aceste rachete în roi.
Alte două contracte au fost notificate anterior către MBDA pentru această rachetă. În 2016, producătorul obținuse 411 milioane de lire sterline pentru a-i asigura dezvoltarea, înainte de a semna, trei ani mai târziu, contractul de integrare al rachetelor SPEAR pe avioanele F-35B.
Potrivit MBDA, testele cu racheta SPEAR vor avea loc în următoarele 18 luni, cu un avion de luptă Eurofighter Typhoon. Apoi, producția ar trebui să înceapă în 2023.
Foto: Opex 360/MBDA