Brexit fără accord: penurie de hrană, medicamente, haos în transporturi și la frontier

Brexit fără accord: penurie de hrană, medicamente, haos în transporturi și la frontier

Cu opt săptămâni înainte de data teoretică a Brexit-ului, Londra a făcut public raportul „Operațiunea Yellowhammer”, care dezvăluie consecințele unui „no deal”. Documentul insistă în special asupra problemelor de aprovizionare cu alimente.

Deputații britanici au votat săptămâna trecută pentru a obliga Guvernul să publice detalii ale „Operațiunii Yellowhammer”, pusă la punct în eventualitatea unui Brexit fără acord. În perspectiva unui asemenea scenariu, autoritățile britanice prevăd „perturbări” în 12 domenii cheie, între care aprovizionarea cu apă și hrană, sănătatea, transporturile și frontierele. De asemenea, există posibilitatea de „tulburări publice”. Proiectul britanic al suprimării controalelor la frontiera irlandeză „se va dovedi probabil neviabil din cauza riscurilor importante pe plan economic, juridic şi al biosecurităţii”, se arată în raportul citat, care evocă posibilitatea apariţiei unei „pieţe negre în comunităţile de frontieră”, informează Belga.

Haos între Dover și Calais

Potrivit documentelor privind „Operațiunea Yellowhammer”, datate 2 august, până la 85% din camioanele britanice ar putea să nu fie în măsură să treacă de controalele vamale franceze, în caz de Brexit fără acord, antrenând astfel o scădere cu „40 până la 60% a nivelului actual” al circulației. Aceste perturbări între Dover și Calais ar putea dura trei luni și „ar putea avea un impact asupra aprovizionării cu medicamente și material medical” dar și în ce privesc produsele proaspete.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pregătire scăzută a populației

„Starea de pregătire a publicului și a sectorului de piață (...) va rămâne scăzută (...) din cauza absenței unei viziuni clare asupra formei de ieșire din Uniunea Europeană”, potrivit documentelor. Gibraltar ar putea fi afectat în special din cauza punerii în aplicare a controalelor vamale la frontiera sa cu Spania. Raportul indică și riscuri cu privire la confruntări în zonele de pescuit între pescarii britanici și străini și avertizează, de asemenea, despre „eventuale creșteri ale tulburărilor publice și a tensiunilor comunitare”.

Presiuni pe Boris Johnson

Guvernul britanic a subliniat că este pe cale să „aducă la zi” raportul. „Documentul descrie ceea ce s-ar putea întâmpla în cel mai rău caz”, adică un Brexit dur, a insistast ministrul însărcinat cu divorțul Regatului Unit de UE, Michael Gove. Însă aceste avertismente ale „Operațiunii Yellowhammer” cresc presiunea asupra premierului Boris Johnson, care a promis că va pune în practică Brexit-ul până la 31 octombrie, cu sau fără acord cu Bruxelles. În plus, miercuri, justiția scoțiană a declarat „ilegală” suspendarea controversată a Parlamentului până la 14 octombrie, adică la doar două săptămâni înaintea datei prevăzute pentru Brexit.