Încă nu a fost pus în aplicare, dar Brexitul deja bagă spaima în toți cetățenii Uniunii Europene.
Și mai ales în cei care acum muncesc pe teritoriul Marii Britanii! Conform ministrului de Interne, Brandon Lewis, toți cetățenii UE care după Brexit nu vor solicita la timp dreptul de a rămâne în Regat vor fi deportați! Și asta nu-i tot: același ministru a declarat unui ziar german că, în opinia sa, acești „imigranți” ar trebui să plece din Marea Britanie chiar dacă îndeplinesc toate criteriile de ședere!
Ce vor face românii care „azi” muncesc în Marea Britanie după oficializarea Brexitului? Nimeni nu poate oferi un răspuns, dar cert e că, și pentru ei, semnalele nu sunt dintre cele mai bune.
Reacții dure. Oamenii sunt șocați
Grupul „3 millions”, o organizație non-guvernamentală care îi reprezintă pe cetățenii UE din Marea Britanie, și-a manifestat indignarea față de afirmațiile ministrului Brandon Lewis. ”Iată că, după multă așteptare, se confirmă ceea ce bănuiam, anume că mii de oameni vor fi pedepsiți cu scoaterea din casele lor. Aceasta nu este o modalitate de a trata oamenii, mai ales după toate promisiunile care ni s-au făcut”, susțin reprezentanții ONG-ului „3 millions”.
Și, totuși, lucrurile merg mai departe. Biroul de presă al Ministerului de Interne a anunțat că, până acum, 1,8 milioane de persoane au aplicat pentru obținerea documentelor de ședere, iar cine nu s-a grăbit să depună cererile riscă pe cont propriu. Totuși, zice BBC, celor care prezintă „motive rezonabile” pentru lipsa vizei li se va acorda o prelungire a termenului până la care pot solicita dreptul de a trăi și de a munci în Marea Britanie.
- Ministerul de Interne britanic nu are o cifră exactă a cetățenilor din UE care locuiesc în prezent în Regatul Unit, dar estimările Observatorului migrației spun că ar fi vorba de 3,3 milioane de europeni.
Condiții de obținere a dreptului de ședere
Persoanele care aplică pentru dreptul de ședere în Marea Britanie trebuie să își dovedească identitatea, să prezinte dovezi că locuiesc în Regat și să nu aibe nicio condamnare penală!
Imediat ce au primit statutul oficial, ei pot utiliza studia și accesa fonduri și beneficii publice, au drept de a călători în și din țară, sunt tratați la fel ca ceilalți cetățeni britanici.