Bomba despre Brexit! Ce vor face românii după ieșirea Marii Britanii din UE

Bomba despre Brexit! Ce vor face românii după ieșirea Marii Britanii din UE

Aproape 2 milioane de cetățeni europeni au depus cereri să rămână în Regatul Unit, după divorțul de UE.

Potrivit unor statistici publicate de guvernul britanic, numărul total de cereri primite la sfârșitul lunii septembrie era de peste 1,8 milioane (1.860.200) din care 520.000 primite doar în luna septembrie.

Aceasta demonstrează o „îngrijorare a oamenilor”, potrivit lui Nicholas Hatton, fondator al asociației The3Million care apără interesele cetățenilor europeni din Marea Britanie.

Potrivit lui Hatton, guvernul „i-a speriat” pe oameni cu riscul unui Brexit fără acord cu Uniunea Europeană.

Primul ministru Boris Johnson a insistat că țara sa va părăsi Uniunea Europeană pe 31 octombrie, cu sau fără acord, și este pregătită pentru un „no deal”, în ciuda consecințelor economice și sociale de care se tem britanicii.

În total, mai mult de 1,5 milioane de cereri au fost tratate de autorități, 61% din solicitanți primind statutul de „rezident permanent” („settled status”) acordat persoanelor care au trăit în Marea Britanie o perioadă continuă de cel puțin cinci ani, ceea ce le va permite să continuie să lucreze și să beneficieze de beneficii sociale după Brexit, scrie Le Figaro.

Polonezii, românii și italienii au fost cel mai cei mai mulți solicitanți ai acestor cereri. „Cetățenii europeni sunt prietenii noștri, familia și vecinii noștri și dorim ca aceștia să rămână", a declarat Brandon Lewis, secretar de stat la Ministerul de Interne,  spunând că numărul de cereri este "fantastic" .

Cetățenii UE au termen până la 31 decembrie 2020 să-și depună dosarul, în cazul Brexit-ului dur, sau până la 30 iunie 2021 dacă se ajunge la un acord de divorț cu Bruxelles-ul, potrivit site-ului guvernului britanic. (T.B.)