Brexit. „Deal” sau „no deal”? Zi decisivă pentru negocieri

Uniunea Europeană şi Marea Britanie urmează să se pronunţe duminică cu privire la soarta dificilelor și interminabileor lor negocieri post-Brexit. Timpul însă aproape că s-a scurs.

Negociatorii vor anunța, fie un eşec, ceea ce ar însemna cel mai negru scenariu, cu consecinţe grele, fie  vor estima că un acord este încă posibil, cu numai douăzeci de zile înainte de ruptura definitivă, informează AFP şi dpa.

Niciun scenariu nu poate fi respins, inclusiv anunţarea neaşteptată a unui compromis, în aşa măsură aceste negocieri tensionate, presărate cu date-limită nerespectate, au abundat în răsturnări de situaţie după lansarea lor, în luna martie.

Însă tendinţa de sâmbătă seara părea negativă. „În situaţia actuală, oferta UE rămâne inacceptabilă”, a estimate, citată de Agerpes, o sursă guvernamentală britanică, în timp ce negocierile continuau la Bruxelles şi ar putea continua duminică.

„Orice acord trebuie să fie echitabil şi să respecte poziţia fundamentală conform căreia Marea Britanie va fi o naţiune suverană în trei săptămâni”, a adăugat această sursă.

Un conflict naval, bomboana pe colivă

Poate cel mai îngrijorător semn al unei escaladări a tensiunilor este că, Ministerul Apărării al Regatului Unit a anunţat cu o zi înainte de această nouă dată-limită, că nave ale Royal Navy sunt gata să apere zonele naţionale de pescuit unde ar putea surveni tensiuni în cazul absenţei unui acord.

Dacă situația tensionată din aceste zone piscicole ar degenera într-un conflict în care vor fi implicate nave de război, aceasta ar fi bomboana pe coliva Brexit, mai ales că Franța a insistat asupra faptului că „nu-și va sacrifica pescarii” în nici o situație.

Pescuitul este una dintre principalele chestiuni asupra cărora Regatul Unit şi UE nu reuşesc să convină la negocierea unui acord post-Brexit.

În timp ce mediul de afaceri este îngrijorat de o posibilă lipsă a unui acord, industria britanică de pescuit l-a atenţionat pe premierul Boris Johnson să-şi respecte promisiunea principală care a motivat ieşirea din UE, aceea că Regatul Unit „va prelua înapoi controlul”.

Reprezentanţii din Regatul Unit ai acestui sector se împotrivesc menţinerii accesului pescarilor europeni în apele britanice, solicitat insistent de ţările UE interesate.

Au rămas o serie de puncte asupra cărora cele două părți nu se înțeleg pentru a parafa un acord comercial: regulile privind concurenţa solicitate de UE (care să nu permită o concurenţă neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor şi accesul pescarilor europeni în apele britanice.

Franţa a ameninţat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menţinut acest acces.

În perspectiva absenţei unui „deal”, Comisia Europeană a publicat joi măsuri de urgenţă în materie de pescuit şi transport rutier şi aerian care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2021 dacă până la finalul acestui an nu este convenit niciun acord cu Londra.

Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020. Va abandona definitiv piaţa unică şi Uniunea Vamală ale UE la 31 decembrie.

În cazul în care nu se va ajunge la un acord pentru a proteja circa 1 miliard de euro anual proveniţi din tarife şi cote, viitoarea relaţie comercială UE-Londra va trebui să fie guvernată doar de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Hotărârea de a continua sau nu discuţiile ar urma să fie luată de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de premierul britanic Boris Johnson, după o discuţie telefonică, duminică, în contextul ultimelor negocieri ce ar putea continua în timpul zilei.