Evenimentul Zilei > International > Brexit. Care sunt consecințele pentru lupta antitero
Brexit. Care sunt consecințele pentru lupta antitero

Brexit. Care sunt consecințele pentru lupta antitero

Ieșirea Marii Britanii din UE ridică întrebări cu privire la colaborarea serviciilor de informații

„Brexit nu va avea efecte negative asupra cooperării între serviciile de informații din Europa”, a asigurat Gilles de Kerchove, coordonator al UE pentru lupta antiterorism.

Oficialul european a afirmat că „nu va exista un impact asupra schimburilor de informații” odată cu ieșirea Marii Britanii din tratatul Uniunii Europene.

Colaborarea între serviciile de informații, a subliniat Gilles de Kerchove, are deja loc „în afara cadrului instituțional al UE”, unde țări non-UE, cum ar fi Norvegia și Elveția, participă și ele.

O sursă din cadrul serviciilor de informații franceze a explicat că „lucram deja cu britanicii în condițiile în care ei nu se aflau în Schengen”.
„Relațiile dintre serviciile de informații sunt în special bilaterale, ele nu depind de Uniunea Europeană”, a completat o altă sursă.

Singura chestiune care se pune acum este cea legată de accesul Sistemului de informații Schengen, mega-fișierul polițienesc european.

Fără a implementa acordul Schengen pe teritoriul Marii Britanii, Londa a obținut, în calitate de membru UE, un acces la informațiile acestei uriașe baze de date.

Or, așa cum a subliniat în aprilie 2018 negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, Marea Britanie își va pierde accesul al bazele de date polițienești europene, după ce va părăsi Uniunea Europeană.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: