Situația din Ucraina degenerează, după ce Vladimir Putin a dat ordinul asaltului în urmă cu doar câteva minute. Un convoi rusesc de cel puțin 27 de km se află la nord de Kiev. Urmează o nouă noapte sângeroasă în Ucraina.
Rusia a declanșat cel mai mare război pe care l-a văzut Europa din anul 1945 până în prezent. Președintele Vladimir Putin își intensifică asaltul în fața unei rezistențe neașteptat de puternice, iar noile bombardamente de luni, atât cele împotriva capitalei Kiev, precum și cele asupra zonei rezidențiale din Harkov.
Atacurile au ridicat semne de întrebare cu privire la amploarea dezastrului actual și planurile la care vrea să apeleze președintele rus pentru a subjuga țara. Capitala Ucrainei se află sub amenințarea noilor atacuri militare, declanșate începând cu ora locală 19.00. Autoritățile americane au avertizat asupra intențiilor Moscovei de a cuceri Kievul.
Convoi militar de cel puțin 27 km se îndreaptă spre Kiev
La aproximativ 30 de kilometri nord de aeroportul Antonov și la 30 de kilometri de limitele orașului, un convoi militar de câteva sute de blindate se îndrepta, în prima parte a zilei de luni, spre Kiev. Compania privată americană Maxar a transmis că convoiul a fost localizat pe autostrada T-1011, la baza aeriană Antonov, în jurul orei locale 11:11.
Baza aeriană Antonov a fost locul unor lupte intense joi. Este, de asemenea, locul unde a fost păstrat cel mai mare avion din lume - Antonov AN-225 Mriya. Guvernul ucrainean a declarat că militarii ruși au distrus aeronava.
Convoiul se întinde pe o distanță de cel puțin 27 kilometri, cu unele goluri în coloana de vehicule. Linia de vehicule este atât de extinsă încât nu a fost surprinsă în întregime în imaginile din satelit de astăzi.
În unele regiuni, convoiul prezintă vehicule pe două, trei rânduri. Nu este clar, momentan, dacă desfășurarea de blindate se îndreaptă spre centrul orașului Kiev sau își va uni forțele cu alte trupe rusești pentru a înconjura capitala.
Imaginea tragediei din capitala Ucrainei
Puține lucruri reflectă consecințele războiului la fel de semnificativ precum soarta copiilor afectați de conflictul militar. Realitatea întunecată a invaziei rusești a fost foarte vizibilă, recent, în adăpostul de la subsolul spitalului pentru copii Okhmadet din Kiev, unde femeile îngrijeau de minorii bolnavi, chiar dacă forțele rusești se apropiau de oraș.
Marina Rudenkova, în vârstă de 31 de ani, mama unui copil din adăpost, a mărturisit că trăiește în frică.
„Sunt îngrijorată pentru rude. Sunt din zona Boryspil, în apropiere de aeroport. Sufletul meu este acolo, dar copiii mei sunt aici. Nimeni din Ucraina nu vrea război, vrem doar pace”, a spus ea.
Informațiile cu privire la o posibilă invazie a capitalei Ucrainei se intensifică. Temerile oamenilor se adâncesc. O parte dintre ei au părăsit deja Kievul, alții au decis să înfrunte direct atacurile rusești.