Evenimentul Zilei > EVZ Special > BREAKING NEWS. Viktor Orban i-a răspuns lui Klaus Iohannis. Strategia Budapestei?
BREAKING NEWS. Viktor Orban i-a răspuns lui Klaus Iohannis. Strategia Budapestei?

BREAKING NEWS. Viktor Orban i-a răspuns lui Klaus Iohannis. Strategia Budapestei?

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a reacţionat vineri, într-un interviu radiofonic, în legătură cu declaraţia de miercuri a preşedintelui României, Klaus Iohannis, pe tema proiectului de lege privind autonomia ţinutului secuiesc.

Conform MTI, citată de Agerpres, Orban a declarat în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” a postului naţional de radio Kossuth, că pentru moment se impune calm şi răbdare după mesajul liderului de la Cotroceni, care a acuzat voalat reprezentanţii PSD că „vor să vândă Transilvania ungurilor”.

Orban a declarat că îl cunoaşte pe preşedintele României drept un om demn de respect şi care îşi susţine principiile, astfel încât Ungaria respectă România, dar  şi liderul ei.

În acest context, premierul ungar şi-a exprimat nedumerirea cu privire la cele întâmplate, pentru că asemenea fraze „nu am auzit venind din România nici măcar în cele mai tulburi perioade antidemocratice”.

„Eu aştept să se clarifice situaţia, să înţelegem ce s-a întâmplat. (…) Bineînţeles, dacă vom fi nevoiţi, vom ridica mănuşa aruncată, dar deocamdată nu recomand să ne aplecăm după ea”, a apreciat Orban, notând că nu se ştie dacă e vorba de provocare, de un „accident”.

Şeful Guvernului de la Budapesta a luat în calcul şi că mesajul lui Iohannis ar putea reprezenta primele mişcări ale unei noi strategii naţionale româneşti.

În finalul intervenţiei sale cu privire la acest subiect ce a reaprins tensiunile între maghiari şi români, Orban a făcut apel la calm în aşteptarea unei clarificări a situaţiei.

El a recomandat ca Ungaria să încerce mai degrabă să menţină relaţiile de bună vecinătate şi să-i respecte pe români.

Totodată, Orban aşteaptă aceeaşi atitudine faţă de maghiarii care trăiesc în România, dar şi faţă de maghiarii din Ungaria şi statul ungar.