Delegații Rusiei și ai Ucrainei sunt pe cale să ajungă la un compromis și să redacteze un prim draft al unui plan pentru pace. Acesta are 15 puncte, între care încetarea focului și retragerea trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean, cu condiția declarării neutralității. De asemenea, Rusia cere și o limitare a nivelului forțelor armate pe care le poate recruta Kievul.
Ucraina și Rusia ar putea ajunge în curând la un acord de pace care să ducă la încetarea conflictului dintre cele două state. Conform unor surse apropiate negocierilor, citate de Financial Times, negociatorii celor două părți au redactat deja un prim document, în acest sens.
Conform sursei citate, draftul planului de acord de pace conține 15 puncte. Între care, se numără încetarea focului și retragerea trupelor rusești, cu condiția ca Kievul să-și declarare neutralitatea și să accepte o limită cu privire la forțele sale militare.
Înțelegerea propusă, pe care negociatorii ucraineni și ruși au discutat-o pe larg luni, prevede ca Ucraina să renunțe la intențiile sale de a adera la NATO. De asemenea, Moscova cere ca statul vecin să nu găzduiască baze militare sau armament în schimbul protecției unor aliați precum Statele Unite, Marea Britanie sau Turcia, potrivit surselor Financial Times.
Cele două părți sunt optimiste
Legat de aceste negocieri, dintre Rusia și Ucraina, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat că nu sunt deloc ușoare. El a spus, însă, că exită speranță că se va ajunge la un compromis.
„Mă ghidez după evaluările făcute de negociatorii noștri. Aceștia spun că discuțiile nu sunt ușoare din motive evidente. Dar, cu toate acestea, există o speranță de a ajunge la un compromise”, a declarat Serghei Lavrov.
Pe de altă parte, Mihail Podolyak, consiler al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, unul dintre membrii echipei de negociere, a precizat că există contradicții fundamentale între cele două părți. El a subliniat, totuși, că există loc de compromis.
Zelenski nu mai dorește în NATO
De altfel, președintele Volodimir Zelenski a precizat, în contextul negocierilor de pace, că o eventuală aderare la NATO nu mai este de actualitate. El a precizat că Ucraina trebuie să se bazeze pe propriile forțe și pe ajutorul primit de la partenerii internaționali.
„Este clar că Ucraina nu este un stat membru al NATO. Înțelegem acest lucru. Suntem oameni adecvați. Timp de ani de zile am auzit despre uși care ar fi deschise dar am auzit deja că nu putem intra. Iar acest lucru este adevărat și trebuie să îl recunoaștem”, a declarat el.
El a făcut comentariile după ce miniștrii de externe ai statelor NATO și oficialii europeni au refuzat solicitările sale de a institui o zonă de excludere aeriană deasupra țării pentru a împiedica operațiunile forțelor aeriene ale Rusiei.
Putin anunță măriri de pensii și salarii
La rândul său, deși situația din teren nu-i este tocmai favorabilă, Vladimir Putin susține că invazia Ucrainei reprezintă „un succes”. El a afirmat că Moscova nu va permite ca această țară să devină un „cap de pod” pentru „acțiuni agresive” împotriva Rusiei. Putin a susținut că Rusia nu are intenția să „ocupe” Ucraina.
„Operațiunea se derulează cu succes, în strictă conformitate cu planurile prestabilite”, a spus Putin, citat de Le Figaro.
Vladimir Putin a calificat drept „blitzkrieg”, sancțiunile impuse țării sale, însă a afirmat că acestea au eșuat. Drept urmare Putin a anunțat că va majora salariile, pensiile și ajutoarele. El s-a angajat, de asemenea, să înlăture obstacolele administrative din calea afacerilor.