Se face un nou pas spre pace! Lideri ai mai multor țări vor să obțină un acord

Se face un nou pas spre pace! Lideri ai mai multor țări vor să obțină un acord Turcia este un mediator important între Ucraina și Rusia Sursa: Sjankauskas | Dreamstime.com

Occidentul face eforturi pentru a menține pacea la frontiera Ucrainei. Rusia a desfășurat o adevărată forță de ordine, la graniță fiind comasați circa 100.000 de militari. În acest context, liderii Germaniei, Franţei şi Poloniei urmează să se întâlnească pentru a discuta despre modalități de detensionare a situației.

Pawel Szrot, consilierul președinției poloneze, a anunțat întâlnirea liderilor Germaniei, Franţei şi Poloniei în contentul tensiunilor cu Rusia. Reuniunea celor trei va avea loc pe 8 februarie, la Berlin. Scopul întâlnirii este de a face un efort diplomatic de detensionare a situației.

Rusia a solicitat garanții de securitate, iar acum se poartă negocieri pentru a menține pacea la frontiere. Luni, președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul german Olaf Scholz vor merge la Moscova pentru a discuta despre cererile rușilor. În cadrul acestei întâlniri, Vladimir Putin va explica modul în care înțelege răspunsul inițial al Statelor Unite la cererile părții ruse, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Reprezentantul Moscovei a mai precizat faptul că nu s-a ajuns la niciun acord în ceea ce privește propunerea Turciei de a găzdui o întrevedere între Putin și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate aceste întâlniri au loc în contextul tensiunilor create între Rusia și Occident. Deși Moscova susține că nu intenționează să invadeze țara vecină, au fost comasați circa 100.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina.

Ungaria a avut o misiune încheiată cu succes. Viktor Orban, premierul ungar, susține că mereu au încercat să aibă relații bune cu Rusia. Întâlnirea dintre acesta și Vladimir Putin a fost privită drept o „misiune de pace”. Oficialul ungar a precizat că urmează să meargă în Moscova, la negocieri, atât președintele Franței, cât și cancelarul Germaniei.

Viktor Orban a vorbit și despre tensiunile de la frontiera Ucraina – Rusia, susținând că Budapesta ar putea juca un rol esențial în ceea ce privește detensionarea situației. Ucraina este membră NATO, însă încearcă în același timp să păstreze o relație bună și cu Rusia. Premierul ungur susține că acest lucru îi face diferiți față de marea majoritate a statelor membre UE.

Ungaria „a avut relații proaste cu Uniunea Sovietică, dar acest lucru s-a terminat și acum facem eforturi să avem un sistem diferit de relații cu noua Rusie”, a mai explicat premierul ungar.