Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va avea noi consultări cu partidele pentru desemnarea unui premier:

„Am decis consultările cu partidele pentru vineri, ora 13. Cer parlamentului să lucreze cu celeritate ca săptămâna viitoare să fie învestit un guvern cu puteri depline”.

Președintele a continuat declarația de presă vorbind despre problemele pe care le implică răspândirea coronavirusului și necesitatea ca cei suspectați de boală să respecte regulile impuse de medici și de autorități.

„Peste tot în lume, în cazul unei epidemii sau pandemii, sistemul medical este supus unor presiuni uriașe. Ajutând medicii îi ajutăm pe semenii noștri care ar fi în mare pericol fără asistență medicală. O atitudine prudentă nu echivalează cu panica. Evitați răspândirea de știri alarmiste, false, dacă auziți un zvon nu-l răspândiți și descurajați-i pe ceilalți să-l răspândească, Informați-vă din surse oficiale, urmăriți canalele oficiale de transmitere a știrilor. Am constatat cu toții cât de rău fac știrile false”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a declarat că nu ne aflăm în scenariul în care orașele să intre în carantină și a precizat că multe companii sunt afectate de această situație. El a anunțat măsuri care pot ajuta sistemul economic și s-a declarat optimist în legătură cu depășirea situației. A făcut apel la unitate, precizând că împreună vom depăși toate obstacolele.

Premierul desemnat Florin Cîțu și-a depus mandatul cu câteva zeci de minute înainte ca Parlamentul să se reunească pentru a vota învestirea Guvernului său. Decizia a stârnit reacții diverse pe scena politică. PSD a salutat retragerea lui Florin Cîțu, însă liderii USR, Pro România și ALDE au declarat că a fost un gest ireposanbil, o mascaradă politică.