Evenimentul Zilei > Actualitate > Breaking News. Atentat terorist dejucat în Piața de Crăciun din Viena.
Breaking News. Atentat terorist dejucat în Piața de Crăciun din Viena.

Breaking News. Atentat terorist dejucat în Piața de Crăciun din Viena.

Un atentat terorist care viza Piața de Crăciun din Viena a fost dejucat.

Autorităţile austriece au dejucat un proiect de atentate, dintre care unul urma să lovească o piaţă de Crăciun la Viena, potrivit agenţiei austriece de presă APA, citată marţi de France Presse. Parchetul responsabil cu ancheta nu a putut fi contactat luni pentru comentarii. Trei bărbaţi de origine cecenă ar fi implicaţi în acest caz, fiind influenţaţi de ideologia grupării Stat Islamic (SI), potrivit APA, citat de Ziarul Românesc din Austria.

Unul dintre ei, un tânăr în vârstă de 24 de ani, reperat după un denunţ anonim, era deja în închisoare după două încercări de a ajunge în Siria şi a se alătura ISIS. El comunica cu cei doi presupuşi complici ai săi folosind un telefon mobil şi încălcând regulile închisorii, adaugă APA.

Ceilalţi doi, în vârstă de 25 şi 31 de ani, au fost încarceraţi la sfârşitul săptămânii trecute.

Şeful reţelei ar fi intenţionat să atace piaţa de Crăciun din faţa Catedralei Sfântul Ştefan în centrul Vienei, între Crăciun şi Anul Nou.

Potrivit agenţiei austriece, alte ţinte potenţiale ar fi putut fi Salzburg (vest), dar şi oraşe din Germania, Franţa şi Luxemburg.

O altă sursă din Austria relatează:

Trei bărbați sunt suspectați că planificau atacuri în piețele de Crăciun din Viena, Salzburg și alte orașe europene, a informat marți ziarul austriac Kurier. Potrivit ziarului, unul dintre suspecții atacatori, identificat ca Sergo P., ispășește deja o pedeapsă de trei ani în închisoarea din Hirtenberg din Austria pentru că a fost membru al unei organizații teroriste.

Potrivit unor surse, el intenționa să scape și apoi să organizeze o serie de atacuri în orașele europene.Ei ar fi putut contacta telefonic principalul suspect. Cu toate acestea, avocații lor au declatrat la ORF că suspecții nu au legătură cu Daesh * și că dovezile împotriva lor erau insuficiente.

Un raport publicat recent de Oficiul austriac pentru protecția Constituției și combaterea terorismului afirma că situația de securitate din țară era mai puțin tensionată în comparație cu cea a altor țări din Europa și din lume.  Cu toate acestea, raportul a mai spus că, deși nu au existat atacuri teroriste în 2018 în țară și numărul persoanelor care părăsesc Austria pentru a lupta în Siria și Irak a scăzut, terorismul islamic reprezintă încă cea mai mare amenințare la adresa securității.