O nouă descoperire arheologică în Brazilia: „Ar putea schimba complet istoria”

O nouă descoperire arheologică în Brazilia: „Ar putea schimba complet istoria” Sursa foto Dreamstime

Mai mulți muncitori au descoperit mai multe oseminte umane şi cioburi de ceramică pe un şantier din nord-estul Braziliei. Cercetătorii au declarat că acestea ar putea schimba complet istoria întregii țări.

Muncitorii din Brazilia care începuseră lucrările pe un şantier din nord-estul țării au descoperit mai multe oseminte umane şi cioburi de ceramică. Săpăturile efectuate în acel sit din oraşul costier Sao Luis au dezgropat mii de obiecte străvechi ce ar putea data din urmă cu 9.000 de ani.

Noi descoperiri în Brazilia

Arheologul care coordonează săpăturile, Wellington Lage, a declarat că a fost sunat pentru a realiza un studiu la faţa locului, o procedură standard înainte de construcţia de locuinţe, și că nu se aștepta să găsească oseminte umane.

Acoperit de vegetaţie tropicală şi mărginit de aglomerarea urbană în continuă expansiune din Sao Luis, capitala statului Maranhao, situl se întinde pe şase hectare. Wellington Lage a mai spus că o bucată de maxilar uman a fost găsită în 1991. Recent. echipa sa a găsit unelte de piatră, cioburi de ceramică şi oase.

Ne puteți urmări și pe Google News

În patru ani de săpături, au fost scoase la iveală 43 de schelete umane şi peste 100.000 de obiecte antice, potrivit Institutului brazilian de Istorie şi Patrimoniu Artistic (Iphan). „Lucrăm de patru ani şi abia am zgâriat suprafaţa”, a spus Wellington Lage, în vârstă de 70 de ani, originar din Sao Paulo, a cărui soţie şi ai cărui doi copii sunt, de asemenea, arheologi.

arheologi

O nouă descoperire arheologică în Brazilia. „Ar putea schimba complet istoria” . Sursa foto Arhiva EVZ

Patru epoci diferite într-un sit

Wellington Lage a mai spus că el și echipa sa au găsit patru epoci diferite în acel sit. Stratul superior a fost lăsat de populaţia Tupinamba, care trăia în regiune atunci când coloniştii europeni au înfiinţat oraşul Sao Luis în 1612.

Urmează un strat de obiecte antice tipice popoarelor din pădurea amazoniană, urmat de un „sambaqui”: o grămadă de ceramică, cioburi şi oase folosite de anumite comunităţi indigene pentru a-şi construi casele sau pentru a-şi îngropa morţii.

brazilia

O nouă descoperire arheologică în Brazilia. „Ar putea schimba complet istoria” . Sursa foto Dreamstime

Ar putea schimba complet istoria Braziliei

Mai jos, la o adâncime de aproximativ doi metri, se află un alt strat, lăsat de un grup care a făcut ceramică rudimentară şi a trăit în urmă cu aproximativ 8.000-9.000 de ani, potrivit estimărilor. Acel strat este mult mai timpuriu decât cel mai vechi „pre-sambaqui” descoperit până acum în regiune. Arheologul a declarat că aest lucru ar putea schimba complet istoria Braziliei. „Acest lucru ar putea schimba complet istoria nu doar a regiunii, ci a întregii Brazilii”.

Descoperirile arheologului arată că primii oameni s-au stabilit în această regiune a Braziliei de astăzi cu cel puţin 1.400 de ani mai devreme decât se credea până acum. Institului brazilian a spus că „descoperirea este o mărturie a istoriei îndelungate a aşezărilor umane” în regiune, „dezvăluind un trecut care precede” perioadele deja documentate, potrivit Agerpress.