Brazilia mobilizează armata. Într-o alocuțiune televizată, președintele brazilian Michel Temer Lulia a ordonat folosirea forțelor armate pentru „garantarea securității” la frontiera cu Venezuela, pe unde de luni de zile pătrund mii de imigranți.

Șeful statului brazilian a afirmat că este vorba de o criză care „afectează toată America Latină”.

Situația este „tragică” și „amenință armonia pe aproape întreg continentul”, a spus Lulia. „Nu doar Brazilia este afectată de consecințe, ci și Peru, Ecuador, Columbia și alte țări din America Latină.”

Lulia nu exagerează cu nimic: situația este cu adevărat explozivă. Brazilia a primit până acum circa 60.000 de imigranți veniți din Venezuela, iar în anumite localități de frontieră imigranții sunt alungați iar bunurile lor sunt arse. La fel se întâmplă și în Columbia.

Peru a început și el să restrângă accesul peste graniță în condițiile în care se așteaptă să primească în jur de 500.000 de refugiați venezueleni.

Un raport ONU informează că peste 1.500.000 de persoane au emigrat din cauza crizei economice din Venezuela și a represiunilor regimului comunist, din 2015 încoace.

Președintele Nicolas Maduro a ținut luni un discurs înflăcărat în care a promis un viitor luminos, grație măsurilor pe care le-a instituit pentru zăgăzuirea hiperinflației. Liderul comunist le-a cerut celor atrași de „cântecul de sirenă” să nu mai „spele veceurile” în străinătate și să revină în țară.