Pe 20 septembrie sunt Sfinţii: Eustatie şi soţia sa Teopista cu cei doi fii, Agapie şi Teopist. Nimic în „Kalendar”.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi am jurat că nu mai scriu despre intern, că mă limitez la ceea ce am făcut o viaţă, relaţii internaţionale şi comerţ exterior. Spectaculosul cultural şi tehnologic. Sunt suficiente subiectele internaţionale importante care ne afectează grav viaţa. Am suficiente amintiri şi dosare cu subiecte fabuloase.

Totuşi, nu am putut să nu rămân în afara discuţiei declanşată de Dana Nălbaru. În acelaşi timp cu spectacolul violent şi grotesc oferit de „familia” Cristian Boureanu. Despre Boureanu nimic, nu ştiu nimic, decât că îşi spală rufele murdare în public, dar, cu siguranţă, sunt nişte poveşti interesante la fostul „ICE Geomin”. Intreprinderile dispar, dar dosarele rămân. Nu am televizor şi nici cont pe cartea cu mutre, m-a ferit bunul Dumnezeu, aşa că părerea mea nu este compromisă de nicio influenţă.

Sunt un mic burghez. Cu morala şi modul de gândire moştenit dintr-o familie de mic burghezi. Nimic nu mi-a schimbat modul de a cântări faptele, evenimentele, oamenii. Da, gândirea mea este non A, dar valorile, reperele, sunt mic burgheze. Aşa m-au format cei şapte ani de acasă, familia mea!

Nu, nu sunt prieten de familie cu Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, m-am întâlnit o dată, sau de două ori cu Dana, poate acum zece ani, când lucram la imaginea unor formaţii celebre de muzică uşoară românească. Mi-a făcut o impresie bună, o fată cu potenţial mare, ca om şi spirit.

M-a bucurat decizia ei ca să aibă grijă de fetiţa ei, de Sofia, s-o îndrume cât mai mult cu putinţă. În primul rând asta dovedeşte că îi pasă, că o iubeşte enorm şi este gata să renunţe la multe pentru viitorul ei. Faptul că vrea să aducă şcoala acasă la ea este pe locul doi. Nu este nici experiment şi nici ceva rar. Poate în lipsa de informaţii din România. Iar decizia familiei mai semnalează faptul că sistemul de învăţământ şi educaţie din România are o problemă. Mare!

Să vă fie clar, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, dacă aş fi avut posibilitatea şi eu aş fi ţinut-o pe fata mea acasă, ca s-o învăţ. Soţia mea este profesoară, a fost directoare de şcoală, cred că ştie cât tot învăţământul de astăzi şi nici eu nu am uitat mare lucru. Fata mea ar fi avut surse de informaţii şi pedagogia necesară, dar am fi murit de foame! Pentru că şcoala de acasă se face permanent, nu două ore pe zi, când vii obosit de la muncă.

În lume sunt aproape zece la sută copiii care învaţă acasă. De cele mai multe ori sunt obligaţi de condiţii obiective, distanţa mare faţă de şcoală, ca în Australia şi State. Sunt programe speciale la televizor, canale şcolare specializate. Recent au apărut şi în China, de unde nu avem nicio statistică despre copiii care învaţă acasă, dar credem că sunt foarte mulţi.

În vechime toţi copiii de familie bună, cu stare, învăţau acasă. Aveau un „preceptor” un fel de învăţător particular care îi pregăteau, foarte bine, în conformitate cu particularităţile copilului. Şi Regele Mihai s-a bucurat de acest lucru. I s-a întocmit o întreagă clasă, însă. Regina Elena a crezut că în acest fel o să i se dezvolte inteligenţa, prin competiţia cu ceilalţi copii, dar ideea clasei speciale a fost a Regelui Carol al II-lea.

Şcola primară poate fi făcută acasă, în anumite cazuri, excepţii, sau nu. Nu mai schimonosiţi limba română cu „home schooling” etc ca să daţi impresia unui lucru străin şi exterior românilor, o modă. Am avut în şcoala primară un coleg eminent, un armean, Onassian Ludvig Onig. Un geniu! Învăţătoarea mea, doamna Malciolu, o basarabeancă deşteaptă brici şi-a dat seama că băiatul se plictisea îngrozitor în clasă. Aşa că l-a lăsat acasă, să înveţe în ritmul lui. Onig venea la lucrările scrise şi câteva zile pe lună, când era scos la tablă şi toată lumea căsca gura. Abia dacă îl înţelegeam şi eu eram enciclopedia clasei. Doamna Malciolu era încântată, de câteva ori au venit şi inspectori de la capitală care stăteau în ultima bancă şi luau notiţe. În clasa a treia primară Onig a dispărut. Prin şcoală umbla zvonul că familia lui fusese chemată de rude în America.

Socializarea de care vorbeşte prima doamnă, vine mai târziu, nu în cursul primar. Vacile stau în turmă, le este bine, ierbivorele sunt gregare, cei care contează, singularităţile, prădătorii, cei care gândesc, sunt singuri!

Iar învăţământul şi educaţia de la noi nu sunt exemple. Ba, din contră! Mulţi dintre cunoscuţii mei, tineri bogaţi, cu posibilităţi, au lăsat totul şi au plecat din ţară. Pentru copii. Se apropiau de vârsta şcolii şi părinţii lor erau îngroziţi de şcoala românească. Au şi de ce! Nici şcolile străine particulare turceşti, evreieşti sau germane nu sunt cine ştie ce. Un pic mai bune decât situaţia standard a şcolilor de stat. Se fabrică în mare serie idioţi pentru o societate în care să conducă profesoraşii din provincie. Oricum, profesorii ar trebui să tacă din gură. Pot fi invinuiţi că îşi apără privilegiile de castă. Şi cei fără copii. Şi doamnele care nu se îmbracă adecvat. Câteva motive ca prima doamnă să tacă din gură! Sigur, sistemul mai produce încă singularităţi. Avem copii olimpici la multe discipline, am speriat lumea cu ei, dar acest lucru se datoreşte copiilor şi câte unui cadru didactic de excepţie, nu sistemului!

Dar, vă rog să mă scuzaţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi nu este obiceiul meu să mă bag în problemele interne, sunt suficiente problemele internaţionale şi curierul de la Bruxelles mă aşteaptă, nedesfăcut. Dar am fost şi eu profesor, iar copiii înseamnă viitorul naţiei. Sistemul m-a scuipat ca pe o măsea stricată, pentru că îi învăţam pe studenţii mei lucruri practice, corespondenţă diplomatică şi de comerţe exterior, cursurile mele erau în interesul studentului, nu al catedrei. Mi s-a reproşat că nu respect programa, că că sunt elitist. Pentru al doile epitet m-am bucurat, pentru prima parte mi-am dat imediat demisia. Dar, am rămas „dom’ profesor” pentru studenţii mei care s-au descurcat foarte bine în viaţă urmând sfaturile mele!

Sper că şi Sofia o să mulţumească peste mulţi ani familiei ei pentru că s-a ocupat corespunzător de ea şi i-a oferit dragostea pe care numai în familie o poate găsi.

Plouă ca în Bacovia aşa că o să amân etapele de cercetare ale cerului, pentru studiul cerut de Academia Sirius, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC  Numai cu eternul Uranus în zodie, astăzi viaţa ta pare că se simplifică, că apar oportunităţi: o schimbare în bine, un posibil câştig de bani, sau o veste despre o călătorie viitoare.  Ziua este perfectă pentru finalizarea unor proiecte profesionale. Trebuie, numai, să te concentrezi foarte bine – ai o mare putere de focalizare pe termen scurt, însă. Pune-te sau pune-ţi oamenii la treabă, se apropia niște termene. Eşti în întârziere şi ştii asta. Stelele spun să te grăbeşti!

TAUR   Aspecter bune în zodie – indică aspecte favorabile atît sub aspect economic, cât şi sentimental. Eşti mai dinamic şi dispus să te apleci asupra problemelor altora, fapt apreciat! Astăzi nu face economie când nu trebuie – trebuie sa te îngrijeşti şi să te îmbraci bine. După ce constați că arăţi bine, realizezi că eşti un om bun! Eşti într-o perioadă de emulaţie şi avînt. Profită şi realizează ceva, finalizează un proiect. Ajută pe cel în nevoie, pe un prieten, pe o rudă!

GEMENI    Mai calm şi mai puţin ironic, decât de obicei, poţi să rezolvi astăzi unele situaţii întârziate, sau să iei decizii inspirate. Fii realist în ceea ce priveşte banii tăi, evită exagerările. Zi-lumină, foarte importantă pentru viitorul unui proiect sau a unei afaceri.  Tot ceea ce începi sau programezi în această zi vor aduce rezultate fructoase. Sigur, dacă reuşeşti să pui deoparte câţiva bănişori nu ar fi rău deloc! Oceanul este făcut din picături, iar o avere din parale! Multe, foarte multe…

RAC   Nu te aştepta la minuni. O zi mediocră, în care trebuie să dai dovadă de cumpătare. Nu te îngrijora, nu e nimic foarte rău. Dar nici foarte pozitiv. Eşti uşor tensionat, enervat. Trece! Lasă pe mâine, noaptea e un sfetnic bun. Adică, tu un Rac armonios – să rişti? S-a întors lumea pe dos, mon cher! Primesti, din nou, nişte veşti aşa-şi-aşa. Odihneşte-te mai mult, oboseala cronică s-a strâns ca o zgură şi poate să te afecteze!

LEU    Astăzi trebuie să dai dovadă de viclenie, să-ţi disimulezi strategiile. Nu îţi place, poţi să ragi cât vrei că eşti leu şi nu o amărâtă de vulpe, dar în jungla ta sunt şi fiare mai perverse! Nu esti in cea mai buna dintre zile, mai bine astazi tine regim si mediteaza, configureaza, filozofeaza, da curs comoditatii si artei de a te simti bine. Fă-ţi ordine în lucrurile tale. Vezi ce-ţi mai trebuie. Vezi ce nu-ţi mai trebuie. Fă-ţi puţină ordine şi în sufletul tău. Vezi ce te doare, ce te nelinişteşte – ce vrei de la viaţă!

FECIOARĂ    Ai nevoie de mai multă mişcare, sport. Programul obişnuit te sufocă, ai vrea ceva, altceva, cu multă adrenalină. Astăzi poţi încerca mişcare în aer liber, sau dacă vremea nu permite, în sală! Configuraţia astrală arată unele preocupări cu caracter juridic, în sensul că verifici, consulţi sau semnezi contracte, sau înscrisuri oficiale. Pentru nativii din ultimul decan: din nou ţi se cere ajutorul! Toată perioada stă sub semnul unei schimbări de program, de direcţie, mai mult o schimbare tactică decât o manevră startegică.

BALANŢĂ   Lasă lucrurile aşa cum sunt, nu interveni în niciun fel. Cei din jurul tău par dispuşi să te ajute, sau, nu îţi pune piedici. Este momentul să iniţializezi proiectul la care te gândeşti! Dimineaţa dedic-o lucrurilor, problemelor urgente. Concentrează-te asupra lucrurilor importante în cursul prânzului. Nu încerca să-ţi impui cu orice preţ punctul de vedere ci determină prin ajustări succesive ca cei cu care discuţi să fie de accord cu tine, chiar când negociezi asupra unui preţ!

SCORPION  Azi trebuie să renunţi la obiceiul tău păgubos de a te compara cu alţii. “Câinele moare de drum lung şi prostul de grija altora!”- nu vrei să ţi se spună aşa, nu? Vezi de problemele tale! Viaţa de famile, sau de cuplu este bine aspectată, cu noutăţi şi bucurii. Stelele spun că ar fi bine să-ţi evaluezi exact coordonatele afacerilor producătoare de resurse şi să iei măsurile care se impun. De asemenea Mercur şi Jupiter spun că este cazul să fii mai optimist!

SĂGETĂTOR  Dimineaţa se pare că ai rezerve mari de energie şi eşti foarte dinamic. Ia-o încet, săptămâna este lungă! Totuşi, faci impresie şi poţi avea o surpriză plăcută, dacă nu, o veste bună! Dacă porneşti de la premiza că fiecare poate fi motivat în felul lui, ziua de astăzi este căluza ta în găsirea unor răspunsuri, soluţii şi explicaţii. Ceea ce ţi se comunică gaseşte noi rezonanţe şi noi interpretări. Este timpul să asculţi oamenii cu atenţie şi în tăcere, îmbiindu-i la vorbă şi destăinuiri.

CAPRICORN   Nu lăsa treburile tale să le facă alţii. E comod, dar s-ar putea să ai surprize neplăcute. “Ochiul stăpânului îngraşă turma!” spune o vorbă din popor. Să nu spui că nu ai fost prevenit! Nu te grăbi, însă, ca să tragi concluzii, analizează cu atenție și abia după aceea poți să trasezi cursul viitorului tău. Supravegheză-ţi regimul alimentar. Mănâncă mai multe fructe şi în special lămâi, măceşe, sau alte fructe care conţin vitamina „C”. Sigur, dacă nu ai probleme cu aciditatea gastrică!

VĂRSĂTOR    Să nu te nemulţumescă faptul că nu ai făcut mai mult: “drumul de o mie de leghe începe cu un pas” spune înţeleptul. Evită să iei azi orice decizie majoră, evită orice este legat de viitor. Evită să te enervezi pentru lucruri minore şi persoane neinteresante. O întâlnire importantă din a doua parte a zilei te calmează şi îţi face chiar plăcere. Nu forţa lucrurile. Nu că s-ar rupe, dar viaţa este un ocean. Aşteaptă valul şi curentul favorabil şi vei face exact acelaşi lucru dar cu minimum de efort personal şi de resurse. Surfing…

PEŞTI    Dispui de o eficienţă ieşită din comun, aşa că poţi rezolva uşor, repede şi bine problemele cotidiene. Ca să echilibrezi activitatea şi distracţia, poţi să te duci, pe seară, la un spectacol! Pe cât posibil, astăzi nu schimba nimic din ce ai stabilit anterior, atât în afaceri cât şi în dragoste. Uneori noul este duşmanul binelui. Nu tot ce este nou este şi bun. Din nou ai ceva de rezolvat, dar numai în cursul prînzului. Astăzi îţi plac lucrurile clare şi faci achiziţii solide.