Brânzăria Creangă a aparținut bunicului din partea mamei marelui povestitor. Ea are o vechime de aproximativ 200 de ani și se află în Pipirig, Neamț. Clădirea, care în urmă cu câțiva ani era una părăginită, se afla în curtea unui localnic. Acesta nu știa că magazia din lemn, care nu se află nici pe actele de vânzare cumpărare, este monument istoric.
Ion Creangă (1 martie 1837 - 31 decembrie 1889) este una dintre figurile principale ale literaturii române din secolul al XIX-lea. Operele sale sunt foarte populare, unele dintre ele fiind introduse și în manualele școlare. Cu toate acestea, puțini știu poveștile legate de familia marelui scriitor. Nu mulți au auzit despre brânzăria lui David Creangă.
Brânzăria bunicului scriitorului Ion Creangă a fost salvată de la dispariție
În curtea unui locuitor din Dolhești se afla o clădire din lemn. Când a cumpărat locația, pe acte nu se regăsea și acea magazie din lemn părăginită, pe jumătate dărâmată. A aflat de curând că aceasta a aparținut familiei scriitorului Ion Creangă și că este, de fapt, un monument istoric.
Localnicul a povestit că vechea clădire îl incomoda. A vrut să o dărâme dar legea nu i-a permis acest lucru din cauza certificării. A luat în considerare să renoveze vechea clădire, însă avea nevoie de foarte multe avize și mulți bani. Conform legii, un monument de grupă valorică B, așa cum este construcția din lemn, aparține autorităților locale publice. Din acest motiv, Direcția pentru Cultură Neamț a atras atenția primăriei în urmă cu mai mulți ani.
„Surprinzător, am găsit interes pentru salvarea construcţiei, care era la un pas de colaps. Au urmat demersurile legale: întocmirea actelor, găsirea unei locaţii potrivite pentru strămutare, realizarea proiectului de restaurare, aprobarea strămutării, intervenţia propriu-zisă. Rezultatul este unul excepţional”, a declarat Rocsana Josanu, directorul instituţiei menţionate, potrivit Direcției pentru Cultură Neamț.
Brânzăria lui Creangă a fost reconstruită
La sfârșitul anului 2023, Direcția pentru Cultură Neamț a anunțat că proiectul de restaurare pentru brânzăria bunicului lui Ion Creangă a fost încheiat. Şefa de la Cultură a precizat că aproximativ 70% din materialul lemnos original a fost recuperat. Autoritățile vor să creeze un ansamblu de monumente istorice în Pipirig, locul unde s-a născut și al doilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Nicodim Munteanu. Aceste monumente ar duce la creșterea turismului în zonă.
Brânzăria lui David Creangă a fost strămutată în apropierea Bisericii Sfântul Nicolae. Acolo sunt înmormântați și bunicii îndrăgitului scriitor. Ei se numără, de asemenea, și printre ctitorii lăcașului de cult.
„Nu există multe brânzării vechi conservate în România, iar aceasta are şi valoare memorială, pentru că a aparţinut bunicului scriitorului humuleştean Ion Creangă. Şi nu întâmplător, locaţia propusă pentru strămutare se află chiar lângă cimitirul bisericii Sfântul Nicolae, unde sunt înmormântaţi bunicii scriitorului, care se numără chiar printre ctitorii lăcaşului de cult“, a mai spus Rocsana Josanu.
Povești necunoscute din familia lui Ion Creangă
Reprezentanta Direcției pentru Cultură Neamț a ținut să îi felicite pe toți cei care au colaborat la salvarea brânzăriei care a aparținut bunicului lui Ion Creangă. Printre cei care s-au implicat se numără și părintele Bistriceanu de la Parohia Pipirig, Primăria comunei Pipirig, Institutul Naţional al Patrimoniului Bucureşti, Comisia Monumentelor Istorice Suceava și Serviciul de Investigaţii Criminale Neamţ. La restaurarea monumentului au lucrat arhitectul Grigore Filimon, care a fost și diriginte de șantier, inginerul Mihai Niculiță, constructorul Tudor Candrea și experta Viorica Nistor.
Monumentul a fost salvat în cinstea marelui povestitor. În decembrie 2023, s-au împlinit 134 de ani de la decesul său. Cele mai vechi mențiuni despre familia scriitorului se află în cartea „Catagrafia ţinuturilor Moldovei”, din anul 1774, scrisă de profesorul Gheorghe Radu. În cartea acestuia se vorbește despre un anume Ştefan Creangă Bârsanul.
„Este neîndoios faptul că acesta era strămoşul ce venise din Ţara Bârsei. Până la valoroasa catagrafie a Moldovei din 1820, care ne dă toate satele, cu numele fiecărui locuitor pe categorii fiscale, nu mai avem nici o ştire despre coborâtorii acestui strămoş, care împreună cu alţi bârsani au umplut cu turmele lor plaiurile. Au durat aşezarea statornică Pipirig, pe vale, lângă pârâul cu acelaşi nume, construind case, pive şi mori”, se arată în cartea lui Gheorghe Radu.
David Creangă, bunicul de pe mamă a lui Ion Creangă, s-a născut în 1796 la Pipirig. După catagrafia din 1829, David avea 33 de ani și soţia sa Anastasia avea 30 de ani. La acea vreme aveau patru copii: Smaranda (11 ani), Ion (10 ani), Ioana (8 ani) și Maria (5 ani). În 1835, Smaranda se căsătoreşte cu Ştefan a Petrii Ciubotaru din Humuleşti, relaţie din care avea să se nască marele scriitor Ion Creangă.