Evenimentul Zilei > Actualitate > BOTOŞANI. 15 iezi şi şase capre omorâte cu parul de un cioban nebun
BOTOŞANI. 15 iezi şi şase capre omorâte cu parul de un cioban nebun

BOTOŞANI. 15 iezi şi şase capre omorâte cu parul de un cioban nebun

Cruzime inimaginabil la o exploataţie agricolă din comuna Dângeni, acolo unde mai multe animale au murit în chinuri groaznice după ce au fost bătute de un îngrijitor

Totul s-ar fi întâmplat pe fondul unor neînţelegeri dintre respectivul lucrător şi patron. Nemulţumit de felul în care munca îi este răsplătită, ciobanul s-ar fi răzbunat pe bietele animale, pe care le-ar fi lovit cu un par până ce le-a rupt coloana ori picioarele şi le-a pus la pământ. 21 de animale, din care 15 iezi şi şase capre au fost astfel omorâte, informează colegii de la ziarul Botoşăneanul. Ele aparţin SC Cazaferm Lactomozarela SRL, societate comercială înfiinţată anul trecut, o fermă aflată la ieşirea din Dângeni spre Hăneşti. Unii săteni au observat animalele moarte şi le-au filmat, iar din imagini se poate vedea cum patrupedele sunt pline de muşte, una dintre capre aflându-se în agonie.Oamenii susţin că din zona respectivă se degajă un miros pestilenţial, că se văd schelete şi că unele animale ar fi fost date de mâncare la câini. Poliţia a declanşat o anchetă în care s-a cerut şi sprijinul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), iar medicul veterinar Sidonia Niţură, concesionar în amintita comună, a confirmat decesul respectivelor animale.Am făcut examen necropsic, am dat declaraţie la Poliţia Dângeni. Mai departe este treaba Poliţiei. Caprele sunt de rasă şi la cât costă o astfel de capră nu cred că proprietarul îşi permitea să le dea de mâncare la câini”, a declarat Sidonia Niţură, medic veterinar concesionar Dângeni, pentru botosaneanul.ro.

Cumnatul basarabean al primarului şi-a făcut fermă la Dângeni

SC Cazaferm Lactomozarela SRL este condusă în acte de Ioan Ungureanu, un cetăţean provenit din Republica Moldova, însă unii săteni susţin că, în realitate, de afacere s-ar ocupa primarul Cătălin Rotundu, cumnatul administratorului din documente. Acesta a confirmat cele întâmplate, arătând însă că evenimentele ar fi avut loc prin martie – aprilie şi că nu s-au petrecut la fermă. Imaginile cu animalele moarte sau în agonie sunt însă surprinse vara şi chiar la respectiva fermă, amenajată la ieşirea din Dângeni spre Hăneşti, însă Cătălin Rotundu a explicat că, după ce a omorât animalele, îngrijitorul „le-a cărat cu spatele”, unele le-a ascuns prin lanuri, iar altele le-a adus la fermă.

Susţine că el cunoaşte problema doar prin prisma relaţiei sale de rudenie cu patronul, fără să aibă vreo contribuţie la acest business şi este convins că implicarea numelui său în acest caz reprezintă o răzbunare a PSD-iştilor, el fiind secretar general al PNL Botoşani.Eu n-am nici o fermă şi nici nu pot să am. Să se ducă Poliţia, nu este nici un fel de problemă, să vadă unde sunt animalele, dacă sunt. Ştiu care este situaţia şi e politică. E de pe PSD. Asta este. Au omorât nişte ciobani nişte animale, dar de atâta timp şi au ajuns imaginile abia acum la presă, cum îţi explici? Plângerea la Poliţie este făcută de nu ştiu cât timp. E o mulţime de timp de atunci, e mai mult de o lună. De ce o lună de zile au stat cu imaginile şi nu le-au dat şi le-au dat acum?”, a declarat Cătălin Rotundu, primarul din Dângeni Dângeni.

Anchetă pentru ucidere

Cert este că reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean au confirmat întocmirea unui dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere a animalelor cu intenţie, fără drept. „Se efectuează cercetări pentru stabilirea situaţiei de fapt, în vederea luării măsurilor legale”, a spus insp.Maria Carp, purtător de cuvânt IPJ Botoşani, citată de colegii de la Botoşăneanul. În prima parte a anului SC Cazaferm Lactomozarela SRL căuta să angajeze îngrijitori de animale cărora le oferea un salariu de 1.900 de lei brut.