Borza: CE Hunedoara va intra în FALIMENT. Poate fi salvat doar dacă dăm AFARĂ JUMĂTATE dintre MINERI

Borza: CE Hunedoara va intra în FALIMENT. Poate fi salvat doar dacă dăm AFARĂ JUMĂTATE dintre MINERI

Complexul Energetic Hunedoara poate fi salvat doar dacă vor fi concediați jumătate dintre mineri și dintre angajații termocentralelor din Valea Jiului, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, într-un interviu acordat Agerpres.

CE Hunedoara se află în insolvență din 7 ianuarie 2016 și are 6.300 de angajați, care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.

 „Insolvența reprezintă o soluție dacă este asumată și administrată corect. Nu orice insolvență rezolvă problemele. Uitați-vă la RAAN, este în insolvență de trei ani și a intrat în faliment. Uitați-vă la Hunedoara. Este în insolvență și o să intre în faliment”, a susținut Borza.

Victima ingerinţelor politice

El a precizat că societatea a ajuns în această situație, deoarece a fost victima prostului management și a ingerinței statului în managementul companiei. În opinia sa, niciun guvern nu a luat vreo măsură radicală în Valea Jiului de-a lungul timpului, având în memorie mineriadele.

Potrivit acestuia, pentru o funcționare optimă a companiei vor trebui concediați jumătate dintre mineri și dintre angajații termocentralelor Mintia și Paroșeni.

„Până la urmă, această companie nu este vitală pentru sistemul energetic național. Noi avem 24.000 de MW putere instalată, la un consum care nu a depășit niciodată 9.000 de MW. Însă această companie poate ajuta la serviciile tehnologice de sistem pe acea zonă de Nord. Deci, iată și câteva elemente care să pledeze pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, evident, restructurat. Deci vreo 2.000 de mineri cu vreo 700 de angajați pe zona de producție de energie, adică 2.700 față de 6.000 cât sunt acum, evident contează la performanța economică și la costurile asociate fiecărui MWh produs”, susține Borza.

El a adăugat că, în ipoteza unei pene generalizate în sistemul energetic românesc, care ar produce pagube de zeci de miliarde de euro, CE Hunedoara ar putea face diferența.

Costuri de producţie, de două ori peste preţul pieţei

Decapitalizarea Complexului Energetic Hunedoara și intrarea în insolvență au fost planificate încă de la înființarea sa, din moment ce, an de an, au fost aprobate bugete de venituri și cheltuieli care au prevăzut pierderi, se arată în raportul administratorului judiciar al complexului, firma GMC SPRL, cu privire la cauzele intrării în insolvență.

Potrivit raportului, costurile de producție a energiei în cadrul complexului sunt de două ori mai mari decât prețul pieței, ceea ce a dus la decapitalizarea treptată a societății.

Complexul Energetic Hunedoara are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, potrivit raportului, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanțelor Publice.

Raportul administratorului mai arată că, pentru a nu intra rapid în faliment, este necesară o restructurare masivă a tuturor compartimentelor societății, prin reducerea la strictul necesar a tuturor cheltuielilor, atât a celor materiale, cât mai ales a celor cu muncă vie, acestea din urmă atât prin eliminarea din organigrame a tuturor posturilor inutile și care nu au legătură cu producția, cât și prin ajustarea drastică a salariilor.