Evenimentul Zilei > International > Boris Nemțov, ucis pentru că era „Charlie”?
Boris Nemțov, ucis pentru că era „Charlie”?

Boris Nemțov, ucis pentru că era „Charlie”?

Autoritățile ruse scot în față ipoteza unei crime motivate religios, după ce opozantul și-a exprimat public admirația pentru revista satirică franceză și caricaturile sale. Apropiații celui ucis resping această variantă.

La mai bine de o săptămână de la asasinarea lui Boris Nemțov, figură centrală a disidenței ruse, o teorie lansată de apropiați ai Kremlinului încearcă să facă lumină în acest caz care a șocat comunitatea internațională.

Principalul suspect arestat în acest dosar, cecenul Zaur Dadaev, l-ar fi ucis pe Nemțov după ce acesta din urmă își exprimase public simpatia și susținerea pentru revista satirică Charlie Hebdo și, implicit, pentru caricaturile cu Profetul Mahomed.

„Extrem de credincios”

„Toţi cei care îl cunosc pe Zaur (Dadaev) ştiu că este un bărbat extrem de credincios care, la fel ca toți musulmanii, a fost șocat de caricaturile din Charlie Hebdo”, a reacționat Ramzan Kadîrov, președintele cecen.

Kadîrov a confirmat de asemenea că Dadaev a făcut parte din poliţia cecenă şi că a fost decorat pentru curajul său. Zaur Dadaev, unul dintre cei cinci suspecţi prezentaţi duminică unui tribunal din Moscova, a recunoscut că a participat la asasinarea lui Nemţov, împuşcat mortal pe 27 februarie în apropiere de Kremlin. Judecătorii au decis duminică să-i plaseze în detenţie, până pe 28 aprilie, pe cei cinci suspecți, printre care și Dadaev.

O pistă falsă

Anchetatorii ruși evocaseră anterior pista unei crime motivate religios din cauza susținerii publice arătate de Nemțov săptămânalului francez.

Această pistă este văzută de apropiații săi drept una facilă și ușor de vândut populației de către cei care au vrut într-adevăr eliminarea lui Nemțov, mai ales în contextul isteriei europene provocată de atacurile de la Paris.

„Această teorie absurdă, despre un mobil religios al asasinării lui Nemțov, e pe placul Kremlinului și îl scoate pe Vladimir Putin din raza acuzațiilor”, a reacționat Ilia Iașin, un aliat politic al lui Boris Nemțov. Asasinul va fi pedepsit, dar nu și cei care au ordonat crima, a adăugat Iașin, co-fondator al Partidului Republican condus de Nemțov.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: