Moscova a trântit ușa în nas unor oficiali europeni care voiau să îi aducă un omagiu fostului disident. Rușii de rând au scandat „Rusia liberă” la căpătâiul lui Nemțov
Zeci de mii de ruși au participat ieri la funeraliile lui Boris Nemțov, una din figurile centrale ale opoziției de la Moscova, ucis mișelește vineri seara. Sicriul cu trupul neînsuflețit al politicianului rus a fost depus ieri dimineață, timp de patru ore, la muzeul consacrat drepturilor omului şi care poartă numele academicianului disident sovietic Andrei Saharov, iar în cursul dupăamiezii a fost transportat la cimitirul moscovit Troiekurovskoie, convoiul funerar fiind flancat de o mare de oameni. Cortegiul funerar a fost deschis, conform tradiției ortodoxe, de mama lui Nemțov și cei patru copii ai fostului disident. Mulțimea a aplaudat la trecerea convoiului și a scandat „Rusia va fi liberă”.
Vize blocate
Numeroși oficiali străini au venit să îi aducă un ultim omagiu celui care a devenit un martir al opoziției ruse. John Major, fost premier britanic, John Tefft, ambasadorul american la Moscova, șeful diplomației lituaniene Linas Linkevicius, primarul capitalei letone Riga, Nils Usakovs, și Konrad Pawlik, adjunctul șefului diplomației poloneze au participat la funeraliile de ieri de la Moscova.
Totuși, Kremlinul a avut grijă să trieze oficialii străini și să le blocheze accesul celor pe care îi consideră indezirabili. Printre aceștia, președintele Senatului polonez, Bogdan Borusewicz, căruia i s-a respins cererea de viză, și eurodeputata letonă Dandra Kalniete, aceasta din urmă fiind ținută ore întregi în aeroportul Șeremetievo fără nicio explicație.
Interdicția de acces impusă celor doi oficiali europeni a fost, se pare, maniera prin care Moscova a vrut să dea replica Europei pentru sancțiunile impuse unor oficiali ruși în contextul crizei ucrainene.
Nici lui Aleksei Navalnîi, disidentul rus aflat sub arest la domiciliu, nu i s-a permis să participe la funeraliile lui Nemțov. După moartea acestuia, Navalnîi rămâne principala voce a opoziției interne ruse, secondat de Gari Kasparov, acesta din urmă autoexilat în SUA. La căpătâiul lui Nemțov a fost însă Mihail Kasianov, o altă figură a disidenței ruse și fost premier în primul mandat prezidențial al lui Vladimir Putin (2000-2004).