Boris Johnson: vaccinul AstraZeneca împotriva coronavirusului este sigur

Boris Johnson: vaccinul AstraZeneca  împotriva coronavirusului este sigursursa foto. EVZ

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat luni că vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca este sigur și că guvernul este foarte încrezător în utilizarea acestuia în cadrul campaniei de imunizare.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat luni că vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca este sigur și că guvernul este foarte încrezător în utilizarea acestuia în cadrul campaniei de imunizare.

Întrebat dacă poate asigura oamenii că vaccinul este sigur, dl Johnson a răspuns: "Da, pot". "MHRA (autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie), este una dintre cele mai dure și experimentate autorități de reglementare din lume. Cei de acolo nu văd niciun motiv să întrerupă programul de vaccinare", a spus premierul. "Așadar, continuăm să fim foarte încrezători în ceea ce privește programul și este minunat să vedem că se derulează cu o asemenea viteză în toată Marea Britanie"

Vaccinul companiei AstraZeneca se află în centrul unui scandal în evoluție. Tot mai multe țări au anunțat că renunță la utilizarea serului companiei din cauza efectelor secundare.

Val de panică în Europa. Update: Spania a anunțat că suspendă timp de 15 zile administrarea vaccinului de la AstraZeneca.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va convoca marţi grupul său de experţi în vaccinare cu scopul de a studia siguranţa vaccinului AstraZeneca, a anunţat luni directorul agenţiei ONU, relatează AFP, citată de Agerpres.

OMS și EMA vor analiza intens datele controversatului vaccin

”Grupul consultativ de experţi al OMS privind vaccinarea a examinat datele şi este în contact strâns cu Autoritatea Europeană a Medicamentului (EMA). Ne vom reuni mâine”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă

Mai multe ţări au suspendat, din precauţie, administrarea vaccinului împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca, după raportarea unor efecte secundare. Au fost invocate temeri legate de apariția unor cheaguri de sânge.

Autoritatea Europeană a Medicamentului a anunţat luni că va organiza joi o ”reuniune extraordinară” pentru a discuta această controversă. ”Comitetul de securitate al EMA va examina informaţiile mai detaliat mâine (marţi). A convocat o reuniune extraordinară joi, 18 martie, pentru a ajunge la o concluzie asupra informaţiilor colectate şi asupra oricărei alte acţiuni care ar putea fi necesară”, a  precizat agenţia cu sediul la Amsterdam.