Evenimentul Zilei > EVZ Special > BOR se poziționează de partea MANIFESTANȚILOR. Două SCATOALCE aplicate de BOR simultan pe obrazul PSD și al Binomului: „Trebuie CONTINUATĂ lupta împotriva CORUPȚIEI” dar aceasta „NU trebuie folosită în scopuri politice PARTINICE”
BOR se poziționează de partea MANIFESTANȚILOR. Două SCATOALCE aplicate de BOR simultan pe obrazul PSD și al Binomului: „Trebuie CONTINUATĂ lupta împotriva CORUPȚIEI” dar aceasta „NU trebuie folosită în scopuri politice PARTINICE”

BOR se poziționează de partea MANIFESTANȚILOR. Două SCATOALCE aplicate de BOR simultan pe obrazul PSD și al Binomului: „Trebuie CONTINUATĂ lupta împotriva CORUPȚIEI” dar aceasta „NU trebuie folosită în scopuri politice PARTINICE”

Biserica Ortodoxă Română a emis un comunicat neobișnuit de curajos în legătură cu ordonanțele PSD și protestele masive pe care le-au provocat.

Faptul că BOR nu se mai limitează de data aceasta la formule consacrate și evazive, ci se plasează categoric de partea sutelor de mii de manifestanți reprezintă o premieră post-revoluționară.

Comunicatul de vineri al Biroului de Presă al BOR conține o serie de fraze cheie care arată o schimbare spectaculoasă de atitudine în Dealul MitropolieiO schimbare ce anunță ieșirea din amorțeala de până acum și părăsirea pozițiilor veșnic defensive cu care ne-a obișnuit (amintiți-vă de protestele post-Colectiv). O schimbare care asumă ESENȚA Bisericii Creștine, care nu este făcută doar din Cler ci și, DEOPOTRIVĂ, din poporul credincios.

Reproducem mai jos comunicatul integral, permițându-ne să subliniem pasajele care ni s-au părut revelatoare:

„Societatea românească este foarte tulburată în aceste zile, deoarece există un conflict între instituții majore ale statului şi, ca atare, o polarizare în rândurile populației. Deşi neutră din punct de vedere politic, Biserica nu este indiferentă în plan social, ci receptează orientările sau dorinţele majore ale poporului: dreptatea socială, diminuarea sărăciei şi creşterea nivelului de trai.

În acest sens, trebuie continuată lupta anticorupție, iar cei vinovați trebuie sancționați, deoarece hoţia şi furtul degradează societatea în plan moral şi material. Totodată, lupta împotriva corupţiei nu trebuie folosită în scopuri politice partinice, iar sancţionarea şi folosirea penitenciarelor nu trebuie confundată cu exterminarea, deoarece scopul acestora este îndreptarea şi reintegrarea socială a celor care recunosc şi regretă faptele rele pe care le-au săvârşit.

În acest context social polarizat şi fracturat, în calitatea ei de „factor al păcii sociale” (cf. Legea cultelor nr. 489/2006, art. 7, al.1), Biserica îndeamnă la rugăciune, dialog şi coresponsabilitate socială.

Rugăciunea este necesară, deoarece luminează raţiunea, pacifică patimile egoiste şi cultivă comuniunea de iubire a oamenilor cu Dumnezeu şi întreolaltă.

Dialogul este necesar pentru a depăși conflictele între persoane, instituții şi orientări sociale divergente.

Coresponsabilitatea socială este necesară, deoarece transferul de responsabilitate totală asupra adversarului nu rezolvă problemele comune ale societății, care au nevoie de soluții concrete elaborate în comun.

Prin urmare, Patriarhia Română cheamă pe toţi slujitorii Sfintelor Altare şi pe toţi credincioșii să săvârșească rugăciuni pentru pacea şi unitatea poporului român, pentru înnoirea vieţii morale şi spirituale a societății româneşti, dar şi să încurajeze dialogul şi coresponsabilitatea în societate.”

 

Biroul de Presă al Patriarhiei Române