În doar câteva decenii, Algeria a devenit unul dintre cei mai importanți producători de produse farmaceutice din Africa. Anul trecut au fost produse medicamente în valoare de peste 2,5 miliarde de euro. Aproximativ 200 de unități de producție acoperă aproape 70% din nevoile țării de medicamente generice. O adevărată mană cerească în vremuri caracterizate de tensiuni din ce în ce mai mari pe piața internațională.
Un exemplu bun în acest sens îl constituie laboratoarele Frater Razes. În plină pandemie, compania a introdus pe piață un anticoagulant care a fost prescris pacienților cu Covid. Este pentru prima dată când, în Algeria sunt produse medicamente biosimilare, adică medicamente derivate din organisme vii.
"Astăzi, lumea se îndreaptă spre biotehnologie. Noi, la fel ca și alte laboratoare internaționale, am anticipat această tendință prin inovație farmaceutică, îndreptându-ne producția către biosimilare și crearea de produse de cultură celulară. Timp de 20 de ani, acest produs a fost importat. Am asigurat autosuficiența țării noastre, a pacienților algerieni" - spune Abderrahmane Boudiba, secretar general al laboratoarelor Frater Razes. Laboratorul intenționează să crească exporturile. Acum, prioritatea este de a face un alt pas spre autosuficiență: graţie cercetărilor sale, laboratorul speră ca în curând să poată sintetiza substanțe organice. "Dacă vom efectua această biosinteză, nu va trebui să mai importăm materii prime. Ne vom produce materiile prime, ne vom garanta biosinteza, practic toată producția de la A la Z" - spune Hamza Mansour, director general Frater Razes. Mai multe reforme au dus la o schimbare de paradigmă în țară, unde produsele de îngrijire a sănătății au trecut de stadiul de simplu articol bugetar la o pârghie de creștere. Biopharm, un alt laborator privat, a început recent să comercializeze produse oncologice și medicamente anticanceroase, a căror dezvoltare necesită infrastructură complexă și investiții masive.
"Este important de știut că industria farmaceutică este locomotiva industriei generale algeriene din Algeria. Este un sector care a cunoscut o creștere de două cifre în ultimii douăzeci de ani. Acum, provocarea constă în a dobândi abilități pentru producerea de noi tehnologii. Pentru anul viitor avem ambiția de a trece la hormonologie. Și apoi, în viitorul apropiat, la medicamente biologice" - spune Ayadi El-Ghani, director de producție Biopharm.
Biopharm lucrează la următoarele sale produse în colaborare cu comunitatea științifică și academică din Algeria, scopul fiind cel de a a dezvolta o industrie care este încă tânără la scară globală. Sectorul farmaceutic algerian acoperă 70% din nevoile de medicamente generice ale populației algeriene: dar cum poate fi produs restul de 30%?"
"Restul de 30% este alcătuit din produse destul de greu de dezvoltat, produse inovatoare. Totul depinde de inovație, care este cheia succesului oricărei industrii. Pentru a crea aceste produse trebuie să investim în resurse umane, facilități, centre de cercetare și dezvoltare" - spune Idir Boutmeur, șeful centrului de cercetare și dezvoltare Biopharm.
Sănătatea și securitatea alimentară, cele două priorități ale Africii
La câțiva kilometri distanță, Biocare a devenit prima companie din Africa care a produs stilouri cu insulină, ceea ce a permis reducerea importurilor: tratamentul diabetului zaharat este unul dintre principalele elemente de cheltuieli ale asigurării sociale algeriene. "Este o tehnică și o tehnologie unică pe continentul african. Un produs fundamental pentru pacienții algerieni și pentru cei de pe întreg continentul" - spune Abdelkader Amraoui, director general Biocare.
Pentru a da viață strategiei sale de sănătate, Algeria se bazează pe laboratorul public Saidal, unul dintre primii din Africa care a produs un vaccin anti-Covid, Coronavac, în colaborare cu China. Compania sprijină dezvoltarea unei industrii continentale integrate cu hub-uri regionale specializate. "Partenerii noștri africani sunt din ce în ce mai pretențioși și doresc ca o parte a industriei farmaceutice să fie prezentă în țările lor. Iar Saidal poate oferi toate acestea. Sănătatea este o prioritate. Iar dacă începem să ne asigurăm securitatea sănătății pentru populație, sigur va urma problema siguranței alimentare. Acestea sunt cele mai importante aspecte pentru dezvoltarea Africii și Algeriei" – spune Fetoum Akacem, CEO al grupului Saidal.
Una dintre provocări va fi aceea de a convinge marii donatori de medicamente, precum OMS, să cumpere medicamente africane pentru a crea valoare adăugată pe continent.
Articol de Cyril Fourneris
https://it.euronews.com/2022/09/19/il-boom-del-settore-farmaceutico-in-algeria
Traducerea Cătălina Păunel