Salonul Internațional de Carte Bookfest și-a închis porțile. Atât numărul vizitatorilor, cât și vânzările unor edituri au fost în scădere cu 10%, față de anul trecut
A zecea ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest s-a încheiat duminică seară, după cinci zile în care au avut loc peste 300 de evenimente - lansări, dezbateri și colocvii, proiecții cinematografice și evenimente interactive. Cu toate acestea, numărul vizitatorilor a fost mai mic față de anul trecut, respectiv de 90.000. „O scădere de 10%, cu excepția editurilor Polirom și Humanitas.
90.000 de vizitatori a avut Bookfest 2015. Cu 10% mai puțin ca în 2014
Nu am datele definitive de la alte edituri, dar știm că restul a intrat într-o marjă de minus 10%”, ne-a declarat Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor din România. Cauzele acestei scăderi sunt mai multe, crede Mihai Mitrică: „Pasajul de la Casa Presei, care împiedică traseul către Romexpo. Apoi, am avut surpriza neplăcută să vedem taxa de intrate la Romexpo (s-a desfășurat un alt eveniment chiar la intrare), ceea ce a confuzionat oamenii, iar unii au renunțat să mai vină”. O altă cauză este consumul pe târg. „Nu știu dacă ceea ce s-a spus în Barometrul acela de consum cultural, că unu din doi români citește o carte pe lună este chiar real. E păcat ca un brand, așa cum este Bookfest, să sufere din cauza unor lucrări de infrastructură. E păcat,” a mai spus Mihai Mitrică.
Cele mai căutate volume
Unele edituri au făcut deja clasamente.
Editura Polirom: „Cronica de Cotroceni”, Adriana Săftoiu, „Povestiri din Kolima (I)”, Varlam Salamov, „Numărul zero”, Umberto Eco, „Opera poetică (I)”, Paul Celan, „Frumusețea va mântui lumea și alte eseuri”, Ion Vianu.
Cartea Românească: „Fotograful Curții Regale”, Simona Antonescu, „Șoseaua virtuții”, „Cartea Câinelui”, Cristian Teodorescu, „Moartea lui Sigfried”, Octavian Soviany, „Acte originale/ Copii legalizate și Mecanica fluidului”, Gheorghe Crăciun, „Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest)”, Bogdan Ghiu.
Editura Litera: „Sticletele, Donna Tartt, „Capitalul în secolul XXI”, Thomas Piketty, „Lean In. Femeile, munca și voința de a conduce”, Sheryl Sandberg, „Labirintul. Tratament letal”, James Dashner, „Drumuri de vis prin Europa”.
Litera Mică: „Cele mai frumoase poezii pentru copii”, cu versuri de Aurora Georgescu și ilustrații de Tony Wolf, CD-ul de cântece și jocuri pentru copii „Atențiune, accelerăm!” Gașca Zurli, „Disney. Învăț să citesc”, „Regatul de gheață”, „Alte 365 de glume”, „Disney. Violetta. Trăiască muzica!”.
Curtea Veche Publishing: „Primul pas”, Klaus Iohannis, „Maria a României”, Adrian Cioroianu și Mihaela Simina, „Pas cu pas”, Klaus Iohannis, „Cotroceniul regal”, Diana Mandache, „Satantango”, Laszlo Krasznahorkai.