Bombardament rusesc lângă frontiera NATO! Oficialii s-au întrunit pentru a găsi soluții. Se dorește fortificarea flancului estic

Bombardament rusesc lângă frontiera NATO! Oficialii s-au întrunit pentru a găsi soluții. Se dorește fortificarea flancului estic Armata Belgiei va consolida granița terestră, aeriană și maritimă de est a NATO Sursa: arhiva EVZ

Este deja a patra săptămână de război în Ucraina, iar Vladimir Putin nu arată semne că ar vrea pace. În timp ce delegații din ambele state implicate în conflictul militar se întâlnesc pentru negocieri, bombardamentele continuă. Unul dintre ele a avut loc la 16 kilometri de granița NATO, ceea ce declanșat mai multe întâlniri pentru apărarea flancului estic.

Miniștrii de externe ai statelor membre NATO s-au întâlnit la Bruxelles cu liderii din Finlanda, Suedia și Ucraina. Pe fondul îngrijorărilor că Rusia ar putea ținti militar țările din flancul estic al NATO din cauză că oferă asistență de apărare Ucrainei, miniștrii apărării au discutat despre extinderea prezenței trupelor NATO pe termen mediu și lung pe flancul estic; și despre noi modalități de a ajuta Ucraina.

„Sunt întrebări suplimentare pe masă, cu privire la tipul de postură pe care alianța ar trebui să o adopte în viitor”, a declarat reprezentantul permanent al SUA la NATO, ambasadorul Julianne Smith, înainte de întâlnirea miniștrilor.

„Fiecare membru al acestei alianțe în acest moment încearcă să se gândească la ce ar putea face mai mult”, a spus ea. Cu toate acestea, a adăugat: „Interesul nostru nu este escaladarea acestui conflict, în acest moment”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentagonul nu exclude posibilitatea de a transfera avioane în Ucraina

Departamentul Apărării a exclus deja un acord prin care Polonia ar fi oferit 24 de avioane MiG-29 Statelor Unite, pentru a fi transferate în Ucraina. Un oficial al apărării a declarat pentru Air Force Magazine că planul de a trimite avioanele de la baza aeriană Ramstein, Germania, o bază a SUA și NATO și sediul Comandamentului Aerian al NATO, ar fi făcut „imposibil” pentru alianță să susțină că NATO nu ar fi fost implicată în conflict.

„Depinde de modul de a face asta”, a spus oficialul despre posibilitatea unui transfer al avioanelor, în viitor. „Mulți dau arme Ucrainei, dar nu primesc undă verde de la NATO pentru a o face.”

Smith a spus că „mecanismul” deplasării avioanelor de luptă poloneze în Ucraina, incluzând piloții și rachetele, a făcut planul polonez „nesustenabil”, dar a lăsat ușa deschisă pentru viitoare transferuri bilaterale de avioane în Ucraina. Legat de acordul eșuat cu Polonia, SUA a discutat despre acoperirea deficitului de apărare aeriană al Poloniei cu avioane F-16. Un oficial de la Pentagon susține că nu există nicio luare în considerare activă a unor opțiunilor de acoperire.

John F. Kirby, secretarul de al Pentagonului, a declarat că Departamentul Apărării nu se opune transferului de aeronave în Ucraina.

„Dacă o altă națiune decide să transfere aeronave, aceasta este o decizie suverană pe care o respectăm”, a precizat acesta.

Alianța NATO a refuzat cererile în mod repetat ale președintelui Ucrainei cu privire la instituirea unei zone de excludere aeriană în Ucraina. Smith a reiterat opoziția Statelor Unite față de o zonă de interdicție aeriană, considerând-o un factor de escaladare, înaintea reuniunii ministeriale a NATO, potrivit Rador.